Coneixem el context històric i lingüístic dels últims anys de la Catalunya del Nord

Activitats complementàries

Pere Manzanares, expresident de l’Associació Arrels, va oferir una visita guiada de l’exposició “Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país” dimarts 11 d’octubre. La mostra, organitzada per la Secretaria de Política Lingüística i l'Associació Arrels, relata els fets més importants a nivell històric i lingüístic dels últims anys a la Catalunya del Nord

Pere Manzanares, a l'inici de la visita guiada. Al darrere, d'esquerra a dreta, Assumpta Escolà, directora del CNL de Barcelona, i Elvira Riera, subdirectora general de Política Lingüística.

L’Espai Avinyó – Llengua i Cultura va acollir dimarts passat la visita guiada de l’exposició “Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país”, a càrrec de Pere Manzanares, expresident de l’Associació Arrels. A l’activitat hi van ser presents Elvira Riera, subdirectora general de Política Lingüística, i Assumpta Escolà, directora del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona. Hi van assistir una trentena de persones, entre les quals hi havia un grup d’alumnes dels cursos de català.

L’activitat es va obrir amb una breu presentació per part d’Assumpta Escolà, que va introduir el ponent. Elvira Riera també va adreçar unes paraules al públic, per explicar la col·laboració de la Secretaria de Política Lingüística amb l’Associació Arrels per poder dur l’exposició arreu del territori català, i amb l’Ajuntament de Barcelona i el CNL de Barcelona, per poder-la exposar a l’Espai Avinyó - Llengua i Cultura.

Tot seguit, Pere Manzanares va iniciar la visita amb l’explicació del context històric i lingüístic de la Catalunya del Nord els últims anys. A partir d’aquí, va poder anar desgranant els esdeveniments narrats per l’exposició, que comencen amb el naixement el 1981 de Ràdio Arrels, únic mitjà de comunicació amb programes produïts exclusivament en català. Altres fets que s’hi expliquen són la creació de la primera colla castellera a la Catalunya Nord el 1996 o el primer trajecte d’alta velocitat amb el TGV cap a Catalunya, l’any 2010.

Com a conclusió final, Manzanares va exposar la necessitat de seduir la gent més jove i les persones nouvingudes per tal que la llengua catalana adquireixi nous parlants a la Catalunya del Nord.

L’exposició "Catalunya Nord. 40 anys d'Arrels, 40 anys d'un país" es podrà veure a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura fins al 14 d’octubre.

Sobre l’Associació Arrels

L'Associació Arrels va néixer l'any 1981 a Perpinyà amb l'objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord. La seva primera iniciativa va ser la creació d'una escola immersiva en català a Perpinyà. Després s'hi va afegir Ràdio Arrels, una emissora que emet diàriament en català informacions, programes culturals i d'entreteniment. El 2021 l'entitat va celebrar els 40 anys amb el llibre 40 anys d'Arrels, 40 anys d'un país i amb l'exposició que duu el mateix nom, que recull tota la trajectòria d'aquests anys.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?