Badalona acull la presentació del Pacte Nacional per la Llengua en un acte al Museu de Badalona

CPNL

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, presenta el Pacte Nacional i anima la ciutadania a debatre sobre el present i el futur del català. L'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i la segona tinenta d'Alcaldia, Aïda Llauradó, participen en la presentació

El 5 de juliol a la tarda ha tingut lloc al Museu de Badalona la presentació del Pacte Nacional per la Llengua, els objectius del qual són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors i potenciar l'adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.

La sessió ha reunit una seixantena de persones, la majoria de les quals vinculades al teixit associatiu de la ciutat, al món de l'educació, a entitats d'acollida i a diferents partits polítics del Consistori. L'objectiu de la presentació del Pacte és presentar dades per reflexionar sobre la situació del català a partir de l'informe acadèmic Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana i, a partir d'aquí, concretar propostes de millora per incorporar al Pacte.

L'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha obert l'acte i ha remarcat la importància de tots els àmbits en què treballa el Pacte, però especialment el de l'audiovisual, lligat als joves, i les tecnologies. Ha posat com a exemple d'aprenentatge del català els referents que es puguin crear en els mitjans de comunicació infantil i juvenil.

Aïda Llauradó, per la seva banda, ha posat èmfasi en el paper de la cohesió social contra la segregació i que per prestigiar la llengua i estendre'n l'ús social calen recursos.

Una de les conclusions que ha destacat Francesc Xavier Vila és que malgrat que la situació és complexa i delicada, és reversible, i d'aquí la importància del Pacte Nacional per la Llengua i la implicació i participació de tota la ciutadania.

El procés participatiu no s'atura

Des del passat mes de febrer i fins a setembre, el procés participatiu es vertebra a partir de sessions de presentació territorials com la celebrada a Badalona, i les que ja s'han dut a terme a llocs com Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vilanova i la Geltrú.

Així, durant, aquests mesos, tothom hi pot col·laborar a través del web pacteperlallengua.gencat.cat. La previsió és que a la tardor s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball del Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés, ha de conduir a la signatura el mes de desembre d'un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

Vols compartir aquesta notícia?