Voluntariat per la llengua

El programa Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf va començar a fer parelles lingüístiques d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei Local de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL. Al cap de pocs mesos, l'any 2003, la Secretaria de Política Lingüística va posar en funcionament el Voluntariat per la llengua (VxL) i fins ara ja hi han passat més de 175.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), i a Flandes (Bèlgica).

El VxL al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf durant el 2023


392 parelles

El 2023, un total de 392 parelles lingüístiques van participar en el VxL al CNL, 362 de presencials i 30 de virtuals. El programa es va desplegar a les poblacions del CNL que tenen un servei o una oficina de català (Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia).


El VxL a tot el CNL

A part de les poblacions que tenen un servei de català, durant el 2023 també es van fer parelles lingüístiques a Gelida, Sant Quintí de Mediona i el Pla, a l'Alt Penedès, i a Cubelles, al Garraf.

El VxL a Gelida.

El VxL a Cubelles.


VxL virtual

El 2018 es va posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) en la modalitat virtual per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. El 2020 i durant una bona part del 2021, amb la irrupció de la pandèmia, la modalitat virtual va esdevenir l'única via de comunicació possible per a les trobades de les parelles lingüístiques. El 2023 s'ha mantingut com una via vàlida per formar parelles que no es poden trobar presencialment.

  



64 entitats adherides

Les entitats i associacions que s'adhereixen al programa hi col·laboren donant-hi suport mitjançant la difusió, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes entre els associats, la constitució de parelles, l'obertura de les seves activitats a voluntaris i aprenents o la col·laboració puntual a l'hora d'organitzar activitats conjuntament amb el CNL.

S'identifiquen amb un logotip:

Durant l'any 2023, 64 entitats van estar adherides al programa.

El Museu del Ferrocarril, de Vilanova i la Geltrú, és una de les 64 entitats adherides al VxL al CNL.


191 establiments col·laboradors

Els establiments que s'adhereixen al VxL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment:

El 2023, aquesta xarxa a les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf sumava 191 establiments. 

Bar Els Amics, de les Roquetes.

Creixell i Costa, de Sant Sadurní d'Anoia.

Retto Moda Stils, de Vilanova i la Geltrú.


Pràctiques lingüístiques en establiments comercials

El 2023 es va continuar fent una activitat iniciada el 2013 al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, que connecta el VxL i els cursos de català. Es tracta de les pràctiques lingüístiques que fan alumnes que estan aprenent català oral en alguns establiments col·laboradors. La iniciativa consisteix a facilitar que els alumnes vagin als establiments adherits al VxL per practicar els coneixements que han après a l'aula i reforçar la seguretat a l'hora d'expressar-se en català, en situacions quotidianes de la llengua com són les que propicia l'àmbit comercial.

Els cursos de nivell Bàsic 3 han incorporat les pràctiques lingüístiques als establiments comercials com una activitat pròpia del curs. Durant el 2023, a tot el CNL, 182 alumnes dels grups de Bàsic 3 van dur a terme 420 pràctiques en 138 comerços. Això de banda, alumnes d'altres nivells també van fer pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors, com una activitat optativa del curs, a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes, les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia. En total van ser 140 alumnes que van participar en 385 pràctiques, en 132 establiments adherits al VxL.

Vilafranca del Penedès.

Sitges.

Vilanova i la Geltrú.


65 activitats al voltant del Voluntariat per la llengua

El CNL organitza, conjuntament amb entitats o per iniciativa pròpia, activitats lúdiques i culturals de tot tipus adreçades als participants en el VxL, que tenen per objectiu fomentar l'ús social de la llengua, la participació i la cohesió social. Durant el 2023, es van portar a terme 65 activitats a l'Alt Penedès i al Garraf, en les quals van participar voluntaris i aprenents.

Activitats

Trobada del VxL al Museu del Ferrocarril, de Vilanova i la Geltrú.

'Passejada parlada' de Vilafranca a l'ermita de Sant Pau.

Partides de Scrabble al local de l'Agrupació Excursionista Talaia, entitat adherida al VxL.

Sessió de jocs de taula per celebrar el Dia Internacional del Joc.

Representacions de les obres Crim al Penedès (esquerra) i Fem Antígona… o no (dreta), a càrrec del Grup CNL Teatre.

Visita a Vallfogona de Riucorb, organitzada junt amb el Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell (entitat adherida al VxL).


20 anys de parelles lingüístiques

El mes de novembre, el CNL va celebrar els 20 anys del programa Voluntariat per la llengua. Un centenar de persones van omplir la sala d'actes del Foment Vilanoví, de Vilanova i la Geltrú (entitat adherida al VxL).

La celebració va comptar amb la màgia del mag Eduard Juanola i dels assistents, entre els quals hi havia voluntaris, aprenents, representants d'establiments col·laboradors i entitats adherides al VxL i personal del CNL.


"Quan parles fas màgia" al Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf

L'exposició del VxL "Quan parles fas màgia", creada per la Secretaria de Política Lingüística i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), anima les persones a afegir-se a aquest programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003.

A partir de la metàfora de la màgia focalitza l'atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua. 

A final d'any, el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) va acollir l'exposició.

Des de fa dos anys, el CNL està implantant un Pla de millora de l'atenció en català al CSAPG, dins del qual es desplega el programa Voluntariat per la llengua per al personal de l'organisme.
 

L'exposició "Quan parles fas màgia" va ser a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (a la foto), a l'Hospital Residència Sant Camil (Sant Pere de Ribes) i a l'Hospital Sant Antoni Abat (Vilanova i la Geltrú).


Canvi de format a l’estiu

Durant el mes de juliol, el Voluntariat per la llengua canvia de format a Vilafranca del Penedès: és el Voluntariat Estiu. Es tracta d'una fórmula que facilita la trobada amb la parella lingüística, tal com es fa habitualment, afegint els avantatges de la conversa en grup. Cada dimarts i dijous del mes de juliol, de 10 a 11 del matí, un grup format per una vintena de persones, entre voluntaris i aprenents, es va trobar al Servei de Català per conversar en català.


Presentacions del VxL

Les sessions de presentació estan destinades a les persones que iniciaran les trobades i serveixen per informar de les característiques bàsiques del programa, donar les orientacions a les noves parelles lingüístiques  i repartir-los el material de suport, com també presentar les noves parelles.

Presentació del VxL a Vilanova i la Geltrú, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, entitat adherida al VxL.

Presentació del VxL a Vilafranca, al local del Centre Excursionista del Penedès, entitat adherida al VxL.

Presentació del VxL a Sant Sadurní d'Anoia.


El Voluntariat per la llengua a les AFA de les escoles

El Voluntariat per la llengua a les escoles facilita que es facin parelles lingüístiques entre pares i mares dels centres educatius, fet que també afavoreix la participació d'aquest col·lectiu en les activitats de l'escola. El 2023 es van fer parelles lingüístiques a les escoles Pau Boada, Mas i Parera i Sant Ramon de Penyafort, de Vilafranca.

Sessió final del VxL i Xerrem Junts a l'escola Pau Boada, de Vilafranca del Penedès.


El VxL al Club de Lectura Fàcil de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova

La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú és un organisme col·laborador del VxL. Conjuntament amb el Servei de Català de Vilanova, abans de començar el curs, s'organitza el calendari i se seleccionen les lectures que serviran per fer les trobades de Lectura Fàcil en Català durant tot el curs. Aquesta col·laboració es manté des de fa més de deu anys amb l'objectiu que els aprenents de català, sols o acompanyats per les seves parelles, puguin gaudir de la lectura en català i alhora augmentin els recursos comunicatius (lèxic, expressions, etc.). El Club també està obert a l'alumnat dels cursos de català, a partir del bàsic 3, i a les persones usuàries de la Biblioteca que tinguin interès a llegir en català.

Club de Lectura Fàcil en Català a Vilanova i la Geltrú.


Parelles lingüístiques als instituts

A l'Alt Penedès, l'experiència del VxL s'ha fet en alguns centres educatius de secundària de Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Martí Sarroca i Gelida.

L'objectiu dels centres és que els alumnes de l'Aula d'Acollida que s'han incorporat recentment a Catalunya puguin practicar el català d'una manera informal, amb un company d'un altre curs i dins de l'horari lectiu. Aquesta pràctica reforça la necessitat d'aquests alumnes d'accelerar l'aprenentatge de la llengua per poder seguir el seu itinerari formatiu i també afavoreix el coneixement mutu i el respecte a la diversitat.

Alguns instituts del Garraf (Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Sitges i les Roquetes) han incorporat la pràctica del VxL en l'oferta de les activitats del Servei Comunitari (SC) per a l'alumnat de secundària. L'SC és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Parelles lingüístiques als instituts de l'Alt Penedès.


Difusió del VxL

El CNL difon el VxL aprofitant les xarxes socials (comptes de Facebook, X-Twitter i Instagram), la pàgina web del Centre i els mitjans de comunicació del territori, tant pel que fa a la premsa escrita com a les ràdios i les televisions locals. Així, les parelles lingüístiques han explicat la seva experiència en diverses intervencions a Ràdio Vilafranca, Ràdio Sant Sadurní, Canal Blau Ràdio i Ràdio Cubelles.

Participació a Canal Blau Ràdio (Vilanova i la Geltrú).

Apartat dedicat al VxL dins del web del CNL.


Programa viu i actiu

Les dues modalitats, presencial i virtual, que ofereix el programa Voluntariat per la llengua són obertes durant tot l'any. Les persones interessades poden donar-s'hi d'alta a través del web del VxL: https://www.vxl.cat/ o bé posant-se en contacte directament amb els serveis de català de Vilafranca (vxl.altpenedes(ELIMINAR)@cpnl.cat) o de Vilanova (vxl.garraf(ELIMINAR)@cpnl.cat).

El Voluntariat per la llengua és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya i amb naturalitat.


Abril de 2024

Última actualització: 11/04/24