Voluntariat per la llengua

El programa Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, el Voluntariat per la llengua (VxL) va començar a funcionar d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL.

El Voluntariat per la llengua al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf durant el 2018


327 parelles

L'any 2018, 327 parelles lingüístiques van participar en el VxL, presencial i virtual, a les dues comarques. El programa es va desplegar a les poblacions del CNL que tenen servei de català: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia.Gràfic d'evolució del nombre de parelles lingüístiques


Voluntariat virtual

El 2018 es va posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) en la modalitat virtual del programa per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. D'aquesta manera, els participants podran practicar el català sense estar condicionats pel lloc on visquin o per qualsevol altre motiu.

  


El Voluntariat a tot el territori

A part de les poblacions que tenen un servei de català, durant el 2018 també es van fer parelles lingüístiques a Avinyonet del Penedès, Gelida, La Granada, Sant Joan de Mediona, Sant Quintí de Mediona i Santa Margarida i els Monjos, a l'Alt Penedès, i a Cubelles, al Garraf.


Final de curs del VxL a Sant Quintí de Mediona.


Sessió inicial del VxL a Santa Margarida i els Monjos.


VxL a Avinyonet del Penedès.


VxL a Gelida.


VxL a Sant Joan de Mediona.


Tertúlia al Punt de Trobada del VxL a Cubelles.


61 entitats adherides

Les entitats i associacions que s'adhereixen al programa hi col·laboren donant-hi suport mitjançant la difusió, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes entre els seus associats, la constitució de parelles, l'obertura de les seves activitats a voluntaris i a aprenents o la col·laboració puntual a l'hora d'organitzar activitats conjuntament amb el CNL.

S'identifiquen amb un logotip:

Durant l'any 2018, 61 associacions van estar adherides al programa.


Signatura d'un conveni d'adhesió al Voluntariat per la llengua amb l'Institut d'Estudis Penedesencs.


Signatura d’un conveni de VxL amb el Grup d'Estudis Sitgetans.


233 establiments col·laboradors

Els establiments que s'adhereixen al VxL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment:

El 2018, aquesta xarxa a les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf sumava 233 establiments.Pràctiques lingüístiques en establiments comercials

El 2018 es va continuar fent una activitat iniciada el 2013 al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, que lliga el VxL i els cursos de català. Es tracta de les pràctiques lingüístiques que fan alumnes que estan aprenent català oral per alguns establiments col·laboradors. La iniciativa consisteix a facilitar que els alumnes vagin als establiments que participen en l'activitat per practicar els coneixements que han après a l'aula en situacions quotidianes de la llengua, com són les que propicia l'àmbit comercial.

Els cursos de nivell B3 han incorporat les pràctiques lingüístiques als establiments comercials com una activitat pròpia del curs. Durant el 2018, a tot el CNL, 85 alumnes de B3 han dut a terme 221 pràctiques en 82 comerços. Això de banda, també s'han continuat fent pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors als altres nivells, com una activitat optativa del curs, a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní d'Anoia i Cubelles. En total han estat 60 alumnes que han participat en 136 pràctiques, en 108 establiments adherits al VxL.


Pràctiques lingüístiques a Vilafranca del Penedès.


Concurs "Endevina-la!"

Els serveis i oficines del CNL i 252 establiments comercials de les dues comarques (la majoria dels quals col·laboradors del VxL) van organitzar la tercera edició de l'"Endevina-la!", un concurs que promou l'ús de la llengua catalana als comerços per mitjà d'un joc. Hi va haver una edició de primavera a Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, i una altra de tardor a Sant Pere de Ribes, Les Roquetes i Sitges. En aquesta edició el concurs es va sumar a les activitats de commemoració de l'Any Pompeu Fabra que es van fer a tot Catalunya.

Els establiments estaven distribuïts per 6 poblacions. A l'Alt Penedès: 53 a Vilafranca del Penedès i 46 més a Sant Sadurní d'Anoia; al Garraf: 64 a Vilanova i la Geltrú, 32 a Sant Pere de Ribes i 23 a les Roquetes, 12 a Sitges i 22 a Cubelles.

Cada un d'aquests establiments tenia un cartell amb un jeroglífic. El joc consistia a passar per l'establiment, resoldre el jeroglífic, omplir una butlleta que es trobava a l'establiment posant-hi la solució de l'enigma i deixar-la a l'establiment mateix. Hi havia un jeroglífic a cada botiga. Durant el mes de juny (a Ribes, al novembre, i a Sitges i a les Roquetes, al desembre), els serveis i oficines de català van lliurar els premis del concurs "Endevina-la!".

Per decidir els guanyadors, a les poblacions on s'havia organitzat el joc es va fer un sorteig amb les butlletes que s'havien recollit a cada localitat. En total van ser 5.296 butlletes.


252 comerços de les dues comarques van col·laborar en el concurs "Endevina-la!"82 activitats al voltant del Voluntariat per la llengua

El CNL organitza, conjuntament amb entitats o per iniciativa pròpia, activitats lúdiques i culturals de tot tipus adreçades als participants en el VxL, que tenen per objectiu fomentar la participació i la cohesió social: visites a llocs emblemàtics de les poblacions o a exposicions, clubs de lectura, itineraris literaris, lectures de textos en veu alta, projeccions, xerrades, excursions, tallers de castells, sardanes o teatre, sortides al cinema o al teatre, concerts, assistència a programes de ràdio i de televisió, etc.

Durant l'any 2018, el Voluntariat per la llengua va organitzar 82 activitats complementàries a l'Alt Penedès i al Garraf, en les quals van participar voluntaris i aprenents.

Activitats

Commemoració de l'Any Fabra


Conferència "El ciutadà Fabra", a càrrec del Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a la seu del Centre Parroquial, de Sant Pere de Ribes (maig).


"Dibuixant Fabra", xerrada a càrrec d'Oriol Garcia Quera, a la Biblioteca Josep Roig i Raventós, de Sitges (maig).


Conferència "Dades i curiositats entorn del 'Seny ordenador de la llengua catalana'", a càrrec de Mònica Montserrat, a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, de Vilanova i la Geltrú (octubre).


Monòleg "Pompeu Fabra: jugada mestra", a L'Agrícol, de Vilafranca del Penedès (novembre).


"Mestre Fabra, caçador de paraules", espectacle de titelles, a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya, a sobre, i a les Roquetes, a sota (novembre).


Ruta Fabra per Barcelona (novembre).

Altres activitats


Taller de màscares conduït per una voluntària a Vilafranca del Penedès (febrer).


Taller de castells a Vilanova i la Geltrú (abril).


Presentació del llibre "Flora medicinal del Penedès. Plantes remeieres de camps, vinyes i marges" a Cubelles (abril).


Celebració dels 10 anys de VxL a Cubelles (maig).


Taller de jeroglífics a Sant Sadurní d'Anoia, a càrrec de Jordi Esteban (maig).


Celebració del final de curs a Sant Pere de Ribes. Hi van participar un centenar de persones (juny).


Commemoració de l'Any Capmany i Pedrolo al local del GER, de Sant Pere de Ribes (juny).


Trobades de Scrabble per practicar el català jugant. Seu de l'AE Talaia (octubre).


Presentació del recull de microrelats "I si expliquem un conte?", a càrrec del seu autor, David Vila, a la seu del Grup d'Estudis Sitgetans (octubre).


"Els orígens de Vilafranca", visita per la vila medieval, a càrrec de Josep Bosch, voluntari lingüístic (desembre).


Presentacions del VxL

Els serveis i oficines de català organitzen sessions de presentació del VxL destinades a les persones que iniciaran les trobades per informar de les característiques bàsiques del programa, donar les orientacions a les noves parelles lingüístiques i repartir-los el material de suport., com també presentar les noves parelles.


Sessió inicial del Voluntariat per la llengua a Vilafranca, al Casal Societat La Principal, entitat adherida al Voluntariat per la llengua (abril).


Presentació del Voluntariat per la llengua a Vilanova i la Geltrú (octubre).


El Voluntariat per la llengua a les AMPA de les escoles

El Voluntariat per la llengua a les escoles facilita que es facin parelles lingüístiques entre pares i mares dels centres educatius, fet que també afavoreix la participació d'aquest col·lectiu en les activitats de l'escola. En alguns casos, el VxL va lligat als tallers de llengua i socialització en l'entorn educatiu que es duen a terme al mateix centre. El 2018 es van fer parelles lingüístiques a les escoles Pau Boada, Mas i Parera, Sant Elies i Sant Ramon, de Vilafranca, i Jacint Verdaguer, de la Granada.


Participants en el VxL a l'escola Pau Boada, de Vilafranca del Penedès.


El Voluntariat exprés a Vilafranca del Penedès, una bona experiència

Durant el mes de juliol, el Voluntariat per la llengua va tenir un nou format que va enriquir les converses en català, a Vilafranca del Penedès: el Voluntariat exprés. Es tracta d'una fórmula que facilita la trobada amb la parella lingüística, tal com es fa habitualment, afegint els avantatges de la conversa en grup. Cada dimarts i dijous del mes de juliol, de 10 a 11 del matí, un grup format per una vintena de persones, entre voluntaris i aprenents, es va trobar al Servei de Català per conversar en català.


El VxL al Club de Lectura Fàcil de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova

La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú és un organisme col·laborador del VxL. Conjuntament amb el Servei de Català de Vilanova, abans de començar el curs, s'organitza el calendari i es seleccionen les lectures que serviran per fer les trobades de Lectura Fàcil en Català durant tot el curs. Aquesta col·laboració es manté des de fa més de vuit anys amb l'objectiu que els aprenents de català, sols o acompanyats per les seves parelles, puguin gaudir de la lectura en català i alhora augmentin els recursos comunicatius (lèxic, expressions, etc.). El Club també està obert a l'alumnat dels cursos de català, a partir del bàsic 3, i a les persones usuàries de la Biblioteca que tinguin interès a llegir en català.


Punts d'inscripció

Diverses entitats de les dues comarques són punts d'inscripció al Voluntariat per la llengua. En aquestes entitats hi ha unes urnes on tothom que vulgui pot deixar una butlleta d'inscripció al programa, bé com a voluntari, bé com a aprenent.


A sobre, punt d'inscripció a la Biblioteca Manuel de Pedrolo.
A la dreta, punt d'inscripció a l'Agrupació Excursionista Talaia, de Vilanova i la Geltrú, entitat adherida al Voluntariat per la llengua.


Difusió del Voluntariat per la llengua als joves

Durant el 2018. el CNL va continuar difonent el VxL en l'àmbit juvenil: a Vilanova i la Geltrú, a l'Oficina Jove del Garraf, i a Vilafranca del Penedès, al Servei d'Informació i Assessorament per a Joves (SIAJ) de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i a l'Oficina Jove Alt Penedès.


Oficina Jove del Garraf, entitat juvenil col·laboradora del Voluntariat per la llengua.


Punt d'informació del Voluntariat per la llengua al Servei d'Informació i Assessorament per a Joves (SIAJ), a Vilafranca del Penedès.


Parelles lingüístiques als instituts

L'experiència del VxL també s'ha fet extensiva als centres educatius de secundària de Vilafranca del Penedès i de Vilanova i la Geltrú. L'objectiu dels centres és que els alumnes de l'Aula d'Acollida que s'han incorporat recentment a Catalunya puguin practicar el català d'una manera informal, amb un company d'un altre curs i dins de l'horari lectiu. Aquesta pràctica reforça la necessitat d'aquests alumnes d'accelerar l'aprenentatge de la llengua per poder seguir el seu itinerari formatiu i també afavoreix el coneixement mutu i el respecte a la diversitat.


Participants en el Voluntariat per la llengua a l'Institut Alt Penedès, de Vilafranca.


Parella lingüística a l'Institut Manuel de Cabanyes, de Vilanova i la Geltrú.


Programa viu i actiu

El programa Voluntariat per la llengua és obert durant tot l'any.

El Voluntariat per la llengua és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya, lliurement, amb harmonia i naturalitat.


Maig de 2019