Voluntariat per la llengua

El programa Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf va començar a fer parelles lingüístiques d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei Local de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL. Al cap de pocs mesos, l'any 2003, la Secretaria de Política Lingüística va posar en funcionament el Voluntariat per la llengua (VxL) i fins ara ja hi han passat més de 170.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

El Voluntariat per la llengua al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf durant el 2021


201 parelles

L'any 2021, la incidència de la pandèmia de la covid-19 va obligar a mantenir parelles tan sols en format virtual durant una bona part de l'any. A mesura que les restriccions que dictaven les autoritats sanitàries es van anar relaxant, es van poder introduir de mica en mica les trobades presencials. Així doncs, durant tot l'any 201 parelles lingüístiques van participar en el VxL, 69 presencial i 132 virtuals, a les dues comarques. El programa es va desplegar a les poblacions del CNL que tenen un servei o una oficina de català: Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes i les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia.


El VxL a tot el territori

A part de les poblacions que tenen un servei de català, durant el 2021 també es van fer parelles lingüístiques a Avinyonet del Penedès, Gelida, La Granada, Sant Quintí de Mediona i Santa Margarida i els Monjos, a l'Alt Penedès, i a Cubelles, al Garraf.

El VxL a Gelida.

El VxL a Cubelles.


VxL virtual

El 2018 es va posar en marxa el Voluntariat per la llengua (VxL) en la modalitat virtual per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. El 2020 i durant una bona part del 2021, amb la irrupció de la pandèmia, la modalitat virtual va esdevenir l'única via de comunicació possible per a les trobades de les parelles lingüístiques.

  



60 entitats adherides

Les entitats i associacions que s'adhereixen al programa hi col·laboren donant-hi suport mitjançant la difusió, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes entre els seus associats, la constitució de parelles, l'obertura de les seves activitats a voluntaris i a aprenents o la col·laboració puntual a l'hora d'organitzar activitats conjuntament amb el CNL.

S'identifiquen amb un logotip:

Durant l'any 2021, 60 entitats van estar adherides al programa.

El Centre Excursionista del Penedès (CEP) és una de les 60 entitats adherides al VxL al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.


187 establiments col·laboradors

Els establiments que s'adhereixen al VxL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment:

El 2021, aquesta xarxa a les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf sumava 187 establiments. 

Llorens Llibres, de Vilanova i la Geltrú.

Flors i Violes, de Sant Pere de Ribes.

Papereria Puig, de Sitges.

Cal Joanet, de Vilafranca del Penedès.

Vímets, de Sant Sadurní d’Anoia.


Pràctiques lingüístiques en establiments comercials

El 2021 es va continuar fent una activitat iniciada el 2013 al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, que connecta el VxL i els cursos de català. Es tracta de les pràctiques lingüístiques que fan alumnes que estan aprenent català oral en alguns establiments col·laboradors. La iniciativa consisteix a facilitar que els alumnes vagin als establiments adherits al VxL per practicar els coneixements que han après a l'aula i reforçar la seguretat a l'hora d'expressar-se en català, en situacions quotidianes de la llengua com són les que propicia l'àmbit comercial.

Els cursos de nivell bàsic 3 (B3) han incorporat les pràctiques lingüístiques als establiments comercials com una activitat pròpia del curs. Durant el 2021, a tot el CNL, 53 alumnes de B3 han dut a terme 87 pràctiques en 54 comerços. Això de banda, alumnes d'altres nivells també han fet pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors, com una activitat optativa del curs, a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes, Les Roquetes, Sitges i Sant Sadurní d'Anoia. En total han estat 32 alumnes que han participat en 84 pràctiques, en 45 establiments adherits al VxL.


Pràctiques lingüístiques a Vilafranca del Penedès.


27 activitats al voltant del Voluntariat per la llengua

El CNL organitza, conjuntament amb entitats o per iniciativa pròpia, activitats lúdiques i culturals de tot tipus adreçades als participants en el VxL, que tenen per objectiu fomentar l'ús social de la llengua, la participació i la cohesió social. Durant el 2021, aquestes activitats es van haver de reduir a causa de la pandèmia de la covid-19 que limitava molt l'organització d'activitats presencials.

Tot i això, es van organitzar 27 activitats complementàries a l'Alt Penedès i al Garraf, en les quals van participar voluntaris i aprenents.

Activitats

Estrena de l’obra “Vacances” a càrrec del Grup CNL Teatre.

Taller virtual de poesia, conduït per un voluntari.

Visita al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú.

Visita al Museu Charlie Rivel, de Cubelles.


"Quan parles fas màgia" a l'Alt Penedès i el Garraf

L'exposició del VxL "Quan parles fas màgia", creada per la Secretaria de Política Lingüística i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) anima les persones a afegir-se a aquest programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003.

A partir de la metàfora de la màgia focalitza l'atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

Entre els mesos d'octubre i desembre, l'exposició es va mostrar a Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes, Les Roquetes, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia.

Vilanova i la Geltrú.


Vilafranca del Penedès.

Sant Pere de Ribes.


El Voluntariat per la llengua a les AFA de les escoles

El Voluntariat per la llengua a les escoles facilita que es facin parelles lingüístiques entre pares i mares dels centres educatius, fet que també afavoreix la participació d'aquest col·lectiu en les activitats de l'escola. El 2021 es van fer parelles lingüístiques a les escoles Pau Boada, Mas i Parera i Sant Ramon, de Vilafranca, i Jacint Verdaguer, de la Granada.

El VxL a l’escola Pau Boada, de Vilafranca del Penedès.


El VxL al Club de Lectura Fàcil de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova

La Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú és un organisme col·laborador del VxL. Conjuntament amb el Servei de Català de Vilanova, abans de començar el curs, s'organitza el calendari i se seleccionen les lectures que serviran per fer les trobades de Lectura Fàcil en Català durant tot el curs. Aquesta col·laboració es manté des de fa més de deu anys amb l'objectiu que els aprenents de català, sols o acompanyats per les seves parelles, puguin gaudir de la lectura en català i alhora augmentin els recursos comunicatius (lèxic, expressions, etc.). El Club també està obert a l'alumnat dels cursos de català, a partir del bàsic 3, i a les persones usuàries de la Biblioteca que tinguin interès a llegir en català.

Participants en el Club de Lectura Fàcil en Català, de la Biblioteca Joan Oliva, de Vilanova i la Geltrú.

Club de Lectura Fàcil de Vilanova i la Geltrú.


Parelles lingüístiques als instituts

A l'Alt Penedès, l'experiència del VxL s'ha fet en alguns centres educatius de secundària de Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Martí Sarroca, Gelida i Sant Quintí de Mediona. L'objectiu dels centres és que els alumnes de l'Aula d'Acollida que s'han incorporat recentment a Catalunya puguin practicar el català d'una manera informal, amb un company d'un altre curs i dins de l'horari lectiu. Aquesta pràctica reforça la necessitat d'aquests alumnes d'accelerar l'aprenentatge de la llengua per poder seguir el seu itinerari formatiu i també afavoreix el coneixement mutu i el respecte a la diversitat.

Alguns instituts del Garraf (Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Sitges i les Roquetes) han incorporat la pràctica del VxL en l'oferta de les activitats del Servei Comunitari (SC) per a l'alumnat de secundària. L'SC és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Presentació del VxL a l’escola El Cim, de Vilanova i la Geltrú.

Presentació virtual del VxL a diversos instituts de l’Alt Penedès.

Presentació del VxL a l’Institut Públic Escola Intermunicipal del Penedès.


Difusió del VxL

El CNL difon el VxL aprofitant les xarxes socials (comptes de Facebook i de Twitter), la pàgina web del Centre i els mitjans de comunicació del territori, tant pel que fa a la premsa escrita com a les ràdios i les televisions locals. Així, les parelles lingüístiques han explicat la seva experiència en diverses intervencions tant a Ràdio Vilafranca com a Ràdio Cubelles.

Parelles lingüístiques a Ràdio Vilafranca.

Una parella lingüística a Ràdio Cubelles.

Apartat dedicat al VxL dins del web del CNL.


Programa viu i actiu

Les dues modalitats, presencial i virtual, que ofereix el programa Voluntariat per la llengua són obertes durant tot l'any. Les persones interessades poden donar-s'hi d'alta a través del web del VxL: https://www.vxl.cat/ o bé posar-se en contacte directament amb els serveis de català de Vilafranca (vxl.altpenedes(ELIMINAR)@cpnl.cat) o de Vilanova (vxl.garraf(ELIMINAR)@cpnl.cat).

El Voluntariat per la llengua és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya i amb naturalitat.


Juliol de 2022