Un cafè, si us plau! (3)

Ets i Uts. Píndoles de llengua

Lèxic

Parlem dels cafès a l’estiu

Núm.390// Els cafès es poden servir de moltes maneres, però a l'estiu ve més de gust un cafè refrescant i això s'aconsegueix amb el gel o amb alguna bola de gelat. Si el servim amb glaçons és simplement un cafè amb gel. Un cafè amb gel granissat i molt carregat d'altres elements és el biberó de Milà, que s'elabora barrejant amb llet condensada, un rovell d'ou, vermut, un tall de llimona, canyella i servit, com hem dit, amb gel granissat. No apte per a estómacs delicats.

També trobem el cafè frappé, que s'elabora amb cafè instantani, gel i crema de llet o nata. Com podem fer-lo? En un got gros, s'han de barrejar dues culleradetes de cafè instantani, 2 culleradetes de sucre (opcionals) i dues culleradetes d'aigua freda. Després amb una coctelera o una batedora es bat fins que es formi una escuma espessa. A continuació s'omple el got de gel i s'hi posa la crema de llet. Finalment es pot decorar amb crema de llet batuda i xocolata ratllada. És molt begut a Grècia, on no s'hi sol posar llet i és molt escumós.

El cafè asteca és una altra possibilitat que ens pot ajudar a passar un estiu calorós tot assaborint una beguda deliciosa. Per fer-lo, primer s'elabora un cafè exprés i s'hi afegeix el gel picat i una bola de gelat de xocolata. Després per sobre s'hi posa una capa de nata muntada, un polsim de canyella i altres espècies, com ara, la nou moscada - fins i tot s'hi pot posar un pessic de bitxo. Una meravella, no trobeu? Els qui són molt goluts també poden demanar el blanc-i-negre, que és un granissat de cafè amb llet merengada. I, per acabar, si us agrada que hi hagi un toc d'alcohol, no us resistireu al cafè licor, una beguda alcohòlica a base de cafè, que es pot prendre sol o amb orxata o com un granissat.

CNL d'Osona

Vols compartir aquesta publicació?