Un cafè, si us plau! (1)
Ets i Uts. Píndoles de llengua
Lèxic
Parlem dels cafès més bàsics
Núm. 388// El cafè és una beguda molt consumida a tot el món perquè té propietats estimulants i permet combatre la fatiga, a part de l'atraient gust amarg que agrada tant als seus consumidors. Hi ha una gran varietat de maneres de preparar-lo, en funció, sobretot, de si l'acompanyem amb altres ingredients, com ara la llet, el cacau, gel o un licor.
De fet, si ens centrem en el cafè pelat, també n'hi ha de diversos tipus. El més bàsic és el cafè exprés, que s'aconsegueix fent infusionar els grans de cafè amb aigua bullent. Es pot preparar en pocs segons, sovint es fa servir el cafè aràbic i sol tenir una mica d'escuma. Hi ha també el cafè llarg (conegut en italià com a caffè lungo), que és un cafè exprés, però té una textura més líquida i és més suau. D'altra banda, l'americà s'assembla al llarg, amb una diferència en el mètode de preparació: si el cafè llarg s'obté amb una extracció prolongada de l'exprés, l'americà es prepara afegint aigua calenta a un exprés ja extret. Això fa que el cafè llarg tingui unes aromes profundes i alhora una amargor suau, mentre que l'americà, com que es dilueix després de l'extracció, té un gust més lleuger i aigualit.
En canvi, el cafè curt (o ristretto en italià, que vol dir 'concentrat, fort') és un exprés que pots beure d'un sol glop. Es caracteritza per tenir la mateixa quantitat de cafè que l'exprés, però lògicament amb una proporció menor d'aigua. És per això que té una concentració de gustos molt pronunciada. Finalment, per als qui no poden dormir a la nit tenim el cafè descafeïnat, apte per als qui no toleren la cafeïna. I amb aquests tipus de cafès acabem l'article d'avui, però us prometem que la setmana que ve n'hi haurà més -en aquest cas, seran amb llet o altres productes lactis. Mentrestant, que vagi de gust!
CNL d'Osona