Per molts anys!

Apunts de llengua

Comencem el curs amb bons auguris parlant de la fórmula de felicitació dels aniversaris.

Ja en vam parlar fa un parell d'anys per aquesta època en aquests Apunts, però hi volem tornar a incidir.

La forma tradicional de felicitar l'aniversari a algú és:

Per molts anys!

L'Optimot ens ho recorda (sempre té una fitxa a punt per socorre'ns en cas de dubte) en la fitxa "Nadal, Cap d'Any, aniversaris i dates assenyalades" i ens remarca que més val no abusar de la forma felicitats!

Per evitar-ho ens dona moltes altres solucions segons el context, per exemple: "Quan es vol felicitar algú pel seu aniversari, se sol fer servir una fórmula que expressa el desig d'una llarga vida: Per molts anys! Aquesta expressió també es pot aplicar en altres ocasions, per exemple: Avui és el teu sant? Per molts anys! Per molts anys ens puguem tornar a reunir!"

Però no pas a tot el domini lingüístic, felicitem els aniversaris amb exactament la mateixa fórmula, per exemple a Mallorca diuen: Molts d'anys; a Menorca: Bons anys; a Eivissa: Molts anys i bons; i a l'Alguer: A cent anys.

Llavors, ens passa allò que quan tenim els llums apagats, les espelmes enceses i tot a punt pel cim de la celebració, resulta que cadascú comença a cantar una cançó diferent. I vet aquí que l'Optimot torna a tenir una fitxa per rescatar-nos d'aquest moment tan incòmode, la fitxa "Cançons d'aniversari".

Vols compartir aquesta publicació?