Eines i estris de la vida rural

Vocabularis

Sabíeu que un cercapous és una peça de ferro proveïda de crocs o ganxos que serveix per pescar les coses que han caigut al fons d'un pou o cisterna? O que els esclopets són una peça de fusta semblant a un esclop petit, amb què els segadors es resguardaven la mà esquerra? Heu vist mai una ferradura de bou o una mitja quartera? I la guillotina de cort? No recordeu pas l'escalfallits?Aviam si aquests termes us són familiars. Tots provenen del món agrari i estan recollits en el vocabulari Eines i estris de la vida rural.

Mollet del Vallès ha dedicat els mesos de setembre i octubre de 2013 a recordar el món del camp. Ho hafet amb les exposicions "Eines i estris del camp de Can Pacià", de la Col·lecció Baldiri Ros, can Pacià, durant el mes de setembre i "El món agrari a les terres de parla catalana", de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana durant el mes d'octubre, totes dues al Centre Cultural La Marineta (plaça de l'Església, 7), amb el suport de l'Ajuntament de Mollet i del Centre d'Estudis Molletans. Alhora, a la Biblioteca Can Mulà s'hi ha exposat “Els noms populars de les plantes”, del TERMCAT.

Per aquest motiu, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT han col·laborat en la revisió del lèxic Eines i estris de la vida rural, que ha editat l'Ajuntament de Mollet del Vallès, i que pretén recollir una part de les eines i dels estris de la Col·lecció Baldiri Ros, de la masia can Pacià de Mollet. També s'hi ha afegit un recull bibliogràfic  sobre el món rural del Baix Vallès.


 

Vols compartir aquesta publicació?