Nou Barris organitza una visita guiada per Can Peguera

CNL de Barcelona

Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries

Hi van participar voluntaris i aprenents de Voluntariat per la llengua

Dilluns al matí va tenir lloc la visita com a activitat del programa de Voluntariat per la llengua. Els assistents van poder conèixer el barri i conversar sobre la seva història.

El barri de Can Peguera és un barri de Barcelona situat entre el Turó de la Peira i La Guineueta, al districte de Nou Barris. La història del barri es remunta al segle passat, concretament el 1929. Aquell any se celebraria l'Exposició Universal a Barcelona, cosa que va causar una gran demanda de treballadors. Per tal d'acollir aquestes persones, el Patronat Municipal de l'Habitatge va encarregar la construcció de nuclis de cases a diferents barris de Barcelona, entre ells, el de Nou Barris.

Abans del segle XX, el districte de Nou Barris encara no estava urbanitzat, i només hi havia algunes masies, com la de Can Peguera, coneguda amb aquest nom perquè era una fàbrica de cola, que es feia amb la resina de les pinedes dels voltants. A principis del segle XX es van començar a construir els primers habitatges al districte, i l'any 1929 el Patronat Municipal de l'Habitatge va comprar els terrenys de l'antiga Can Peguera per poder allotjar els obrers que arribaven a Barcelona per treballar a les obres de l'Exposició Universal i a la construcció del metro. En aquests terrenys s'hi van construir una sèrie d'habitatges unifamiliars que es coneixerien com "les cases barates de Ramon Albó". Durant aquest període s'hi van construir més de 500 cases. Les obres van acabar el 1931.

En aquella època, el Patronat Municipal de l'Habitatge va construir altres conjunts de cases unifamiliars destinades a obrers. A part dels construïts al barri de Ramon Albó (actualment Can Peguera), van aixecar nous habitatges en tres altres grans barris: el d'Eduard Aunós, a la Zona Franca; el de Baró de Viver i el de Milans del Bosch (més tard, conegut amb el nom del Bon Pastor), en terrenys actualment pertanyents al districte de Sant Andreu. Amb el temps, però, les cases baixes es van anar substituint per blocs d'habitatges. Can Peguera és l'únic d'aquells quatre barris que ha sobreviscut i que encara manté les seves cases característiques, amb teulades rústiques i jardins davanters.

El 1947 es van construir 116 habitatges més, i uns anys més tard es va aixecar un edifici d'habitatges socials per acollir unes quantes famílies més. El barri de Can Peguera té una església, la de Sant Francesc Xavier, d'estil rústic, que és l'antiga capella de la masia de Can Peguera. Actualment el barri es troba en un procés de renovació gràcies a les reivindicacions de l'associació veïnal, que sempre ha estat molt activa i ha permès que Can Peguera hagi sobreviscut fins al dia d'avui.

Vols compartir aquesta notícia?