Un matí divertit, instructiu i molt participatiu amb el Club Muntanyenc Mollet

CNL del Vallès Oriental

Voluntariat per la llengua, Voluntariat per la llengua

Què és…? Com es diu…? Com ho diríeu en català? Gimcana del Club Muntanyenc Mollet!

Tant els alumnes com les parelles lingüístiques van venir molt motivades per descobrir els reptes que ens havia preparat el Club Muntanyenc Mollet en forma de gimcana.

A les 10 h ens vam trobar a l'Estació de Mollet-Santa Rosa i vam fer la primera parada al parc de La Farinera.

En aquesta primera parada van començar les preguntes:

-Com es diu aquest dipòsit cilíndric que tenim al davant, a La Farinera, destinat a l'emmagatzematge i la conservació de cereals? On hem vist altres sitges, però subterrànies? 

I ja de camí cap a la serra, vam continuar fixam-nos en l'entorn i el Club Muntanyenc Mollet ens va posar a prova:

-Com distingim un pi blanc d'un pi pinyoner?

-En què es diferencia la canya autòctona d'una canya americana?

-Quin ocell diríeu que hem sentit?

-Què és un terrós?

-Sabríeu identificar un cedre?

Sabíeu que hi ha mines d'aigua a Gallecs?

Sabríeu identificar l'escorça d'un plataner?

Som a Mollet o a Santa Perpètua? Vam conèixer la història de Gallecs.

Quins cims vam tenir davant nostre? Vam poder identificar Céllecs, el castell de Sant Miquel, la Conreria, la pedrera de Can Donadeu, la torre de Collserola, Montserrat, la Mola, el Farell, el turó de Gallifa, els cingles de Bertí, Tagamanent, Matagalls, la serralada Litoral o la serra de Marina…

Vam saber què era la ravenissa o citro, amb les flors blanques característiques, una planta que agrada molt als conills; l'esbarzer, ara sense mores o les malves.

I després d’un descans per carregar piles… ens van agrupar en quatre equips diferents i aquí va començar el concurs. Un cop superades les preguntes, el Club va obsequiar els guanyadors amb premis diversos: gorres, bosses, tapaboques… Els premis també van servir d'al·licient.

Vam aprendre a identificar la resina de l'arbre, la pinassa que teníem als peus, el tipus de pinya dels pins on érem, i vam aprendre a distingir l'alzina d'un roure.

Les proves van continuar amb la familiarització del material de muntanya. Vam saber què hem de portar dins d'una motxilla quan anem a muntanya; com hem d'agafar els bastons i que és important evitar posar la mà dins la corretja en les baixades. També vam aprendre a trobar el nord i a fer servir la brúixola o els mapes.

Nosaltres també vam posar a prova els representants del Club Muntanyenc Mollet a canvi d’un petit premi i els vam preguntar quin any va ser el primer en què el Club Muntanyenc Mollet va fer la primera marxa per als alumnes i les parelles lingüístiques des que es van adherir al Voluntariat per la llengua i van proposar-nos una activitat per fomentar l’ús de la llengua mentre descobríem l’entorn que ens envoltava i apreníem a estimar la muntanya. Va ser l'any 2006.

Des d’aleshores i llevat de l’any de la pandèmia, el Club ens ha ofert, any rere any, una proposta molt interessant. El nostre agraïment i fins a la propera!

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?