Sessió de sensibilització lingüística amb monitors i monitores del centre esportiu Les Vernedes de Montornès del Vallès

CNL del Vallès Oriental

Ús professional

Aquests tallers estan orientats a fer reflexionar sobre les actituds lingüístiques i sobre l’ús del català en l’entorn laboral. L’objectiu d’aquestes sessions és adoptar bones pràctiques en l’atenció als usuaris i usuàries i com a imatge de la institució que es representa

Alguns del participants en el taller de sensibilització

Els passats dies 7 i 21 de juliol un grup de monitors i monitores de Les Vernedes van trobar-se amb la tècnica de català de Montornès per fer un taller de sensibilització lingüística: El l'esport tu ets la clau. Entrenem el català. A final del primer trimestre del curs 2023- 2024, el mes de desembre, un segon grup del personal esportiu també farà aquest taller, amb la qual cosa tots els monitors i monitores del centre hauran fet aquesta formació.

La sessió va tenir lloc a l'aula formativa del centre Les Vernedes. S'hi va crear un bon clima de treball, agradable i participatiu.  Es va reflexionar al voltant de com, en general, es canvia de llengua amb facilitat quan la persona amb qui parlem no domina el català i sobre la idea que molta gent té que "canviar de llengua és una qüestió d'educació". Es va  debatre al voltat de l'argument que rebat aquesta idea i que planteja que el que cal és el contrari: "regalar" i "facilitar" la llengua, per tal que la gent la pugui aprendre, conèixer i valorar com a llengua pròpia de Catalunya i com a part de la realitat que ens envolta. També es van explicar anècdotes i experiències concretes del seu tracte amb usuaris i usuàries. Entre tots es va arribar a la conclusió que, en el fons, és una qüestió de sentit comú i de bona voluntat.

Els Tallers de sensibilització estan pensats per promoure l’ús del català i així garantir el dret d'elecció de llengua dels usuaris i usuàries. Facilitar el coneixement del català i oferir la possibilitat de fer-lo servir a les persones que desitgen fer-ho. L’ús del català afavoreix la inclusió social i la igualtat d'oportunitats, ja que conèixer i parlar les llengües d'un territori facilita la incorporació plena a la societat.

Els tallers també són una manera de fer veure els treballadors i treballadores que és bo d’actuar amb responsabilitat lingüística en l'àmbit professional, perquè qualsevol integrant d’una organització ha de vetllar també per la imatge del lloc on treballa. No descuidar l’ús del català és un valor afegit per oferir una millor atenció a tothom.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?