Els alumnes de català fan 135 pràctiques lingüístiques en establiments de Vilafranca del Penedès

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Cursos de català, Voluntariat per la llengua

Els 50 alumnes que han fet les pràctiques lingüístiques en 19 establiments durant el tercer trimestre són de cursos bàsic 2, bàsic 3 i elemental 2 del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès

Gràcies a la complicitat de 19 establiments col·laboradors del Programa Voluntariat per la llengua -compromesos a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua amb els nous parlants de català-, 50 aprenents del Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès han posat en pràctica els seus coneixements fora de l'aula. Les pràctiques de compra es proposen als alumnes que tenen un nivell de llengua oral encara no consolidat amb la idea que aquesta activitat els serveixi d'estímul per usar el català en un context real quotidià.

Català fora de l'aula

S'ha acabat el darrer torn de pràctiques lingüístiques del curs i tant el personal dels establiments com l'alumnat estan molt satisfets del que representa poder parlar en català fora de l'aula. Per als alumnes, és una oportunitat més de parlar en català, de perdre la vergonya i de guanyar confiança per acostumar-se a fer-lo servir en situacions reals com ara anar a comprar.

Per als establiments, les pràctiques han estat útils per fer conèixer el seu comerç a possibles nous clients i també per acostumar-se a parlar en català amb tothom i no canviar de llengua, tant si atenen els alumnes del CPNL com si ho fan a la clientela en general, independentment del color de la pell, del vestit que portin o de la dificultat que tinguin per parlar en català. Tal com els havien indicat les tècniques del Servei de Català abans de fer les pràctiques, es proposa de saludar en català i no canviar de llengua.

Sorpreses agradables

El Salvador, un dels botiguers, ens explica que la seva consigna és "que els que estem de cara al públic als meus establiments atenguin en català, i t'asseguro que t'emportes sorpreses agradabilíssimes, des de la senyora que t'entra en un andalús tancat i quan tu li respons en català ella segueix en un català perfecte, o gent d'altres races que comencen en castellà i després, si tu no canvies, segueixen en català."

Els establiments que han col·laborat en les pràctiques lingüístiques s'adonen que parlar d'entrada en català amb tothom significa no discriminar ningú, i amb la seva acció es facilita l'aprenentatge de la llengua i la cohesió social.

Vols compartir aquesta notícia?