Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 56 - Juny de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
10 MANERES D’INCREMENTAR L’ÚS DEL CATALÀ A INTERNET
 

Amb l'eslògan "Som digitals i ho som en català", la Direcció General de Política Lingüística ha publicat un decàleg d'accions per afavorir l'ús de la llengua catalana en l'entorn digital.

El vídeo "Guia per fer créixer el català a Internet" proposa deu bones pràctiques, senzilles i concretes, que la ciutadania pot adoptar per estendre l'ús del català. L'objectiu és normalitzar la presència d'aquesta llengua a la xarxa, que els seus parlants la considerin també útil per fer-la servir en un entorn molt dominat per les llengües majoritàries i alhora contribuir a preservar la riquesa i el plurilingüisme lingüístic.

Més informació sobre la campanya "Som digitals i ho som en català".

 
 
ACLARIM-HO
 
 
A L'ESTIU, AMB LA CALOR... PLATJA, PISCINA I REFRESCOS!
 

Ja hem inaugurat l'època del bon temps i de la calor (paraula femenina!) i a la platja ja hi podem veure para-sols (no sombrilles) de tots colors. Si som d'anar a la platja o a la piscina, segurament hi anirem amb xancletes (no xancles) i portarem banyadors i biquinis. I quins utensilis necessitarem dins l'aigua, si no sabem nedar? Flotadors, matalassos (no colchonetas) i braçals (no manguitos), que, com ja indica la paraula, ens posem al braç. Si som d'aigua salada, un dels perills que també haurem de vigilar seran les meduses (amb una sola essa... i sonora!).

Per refrescar-nos, segurament ens menjarem un gelat, un polo o beurem un bon granissat (amb dues esses i, per tant, amb el so d’essa sorda), tot i que alguns segurament preferiran una orxata (sense hac) de xufla. Sigui com sigui, queda oberta la temporada dels ventiladors i dels aires condicionats (així, sense a inicial).

 
 
SE'M SENT O SE M'ESCOLTA?
 

Escoltar i sentir són dues formes correctes, però tenen un matís de significat que exigeix haver de triar-ne una i no l'altra. Escoltar  vol dir fer atenció a allò que diu algú. En canvi, sentir  és percebre un so amb el sentit de l'oïda, sense necessàriament posar-hi atenció. Així doncs, hauríem de dir: escoltar llistes de música o escoltar un programa de ràdio, però sentir sorolls i sentir crits

En una videoconferència, si volem assegurar-nos que allò que estem dient arriba bé a tothom, preguntarem per exemple se'm sent? (i no se m'escolta?). Si se senten massa sorolls cal silenciar els micròfons. També en podem dir apagar, tancar, desactivar... Però el que no direm és mutejar. Si volem intervenir a la reunió, el que haurem de fer llavors és activar, obrir, engegar o encendre el micròfon. De la mateixa manera que no diem mutejar, tampoc direm desmutejar. Dessilenciar tampoc és una bona alternativa.

 
 
 
L'ALTAVEU
 
 
ESCALFANT MOTORS
 

Sempre és bo fer una mica d'escalfament abans d'una activitat. Els alumnes dels cursos de l'Hospitalet de l'Infant posen a punt els òrgans de la parla amb uns quants embarbussaments abans de començar les sessions virtuals de classe.

Al vídeo veureu escalfant motors la Liliana, la Lixandra i la Vasilica, del Bàsic 2, i l'Esther, la Katiuska i la Michaela, del Bàsic 3.

 
 
PER QUÈ APRENC CATALÀ?
 

L’Azra i la Sophie, alumnes del curs Elemental 2 Cambrils, ens expliquen en aquest vídeo per què aprenen català i la seva experiència.

 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
LA LLENGUA CATALANA AL VOSTRE MUNICIPI
 

Sabeu quants dels vostres veïns han nascut a l'estranger o quin percentatge de la població sap parlar en català? Us expliquem com podeu obtenir un informe detallat del vostre poble o ciutat en només uns instants. És molt fàcil!

#català947 és un projecte de la Direcció General de Política Lingüística que posa a disposició de les institucions i de la ciutadania tota la informació disponible sobre el coneixement i ús de la llengua de cadascun dels 947 municipis de Catalunya.

Mireu, com a exemple, l'informe de Falset.

 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
DESCOBRIR ANTONI DE BOFARULL A TRAVÉS D'UN JOC
 

Entre les activitats que es duran a terme enguany per donar a conèixer la figura d'Antoni de Bofarull, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha preparat un joc de preguntes que, de manera amable i distesa, ens permeten acostar-nos a la vida i l’obra de l'insigne reusenc.

El joc conté nou preguntes amb opció de resposta múltiple. Un cop revelada l'opció correcta s'accedeix a informació complementària com ara les notes biogràfiques preparades pel comissari de l'esdeveniment, Jaume Massó, o bé la bibliografia sobre l'autor que es pot consultar a la biblioteca del Centre de Lectura i a les biblioteques municipals de Reus.

Us animem a posar-vos a prova i a descobrir Antoni de Bofarull.

 
 
19 LLISTES I MÉS DE 1.000 CANÇONS EN CATALÀ A SPOTIFY
 

El Consorci per a la Normalització Lingüística va crear al febrer un compte propi a la plataforma Spotify. L'objectiu no és solament divulgar el català i la música catalana sinó també fer més atractiu l'aprenentatge de la llengua.

Hi trobareu 19 llistes amb més de 1.000 cançons de diversos estils musicals: "Rap, hip-hop i trap", "Folk i tradicional", "Punk i hardcore" o "Electrònica". També hi ha llistes que ens acompanyaran segons el nostre estat d'ànim o l'activitat del moment, com "De relax" o "Fem dissabte", així com altres que ens permetran aprofundir en la cultura o les variants dialectals, com ara "Nova Cançó" o "Cant, cante, canti, canto". L'última incorporació és la llista "Cançons fresquetes per a l'estiu".

 
 
EP! ESCOLTA I PARLA A VINYOLS
 

El Servei Comarcal de Català del Baix Camp i els Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Camp han tirat endavant un curs intensiu presencial de català oral a Vinyols, l'Ep! Escolta i Parla. Les classes, que van començar el 17 de maig i acabaran el 15 de juny, són de dilluns a divendres al matí, de 9 a 11 h. Hi assisteixen 18 dones, la majoria originàries del Marroc i algunes de Romania.

El curs està finançat pel Consell Comarcal del Baix Camp i es fa en unes dependències municipals de l'Ajuntament de Vinyols. L'objectiu del curs, basat en una metodologia comunicativa, és que les aprenentes siguin capaces de resoldre les necessitats bàsiques de la vida quotidiana en català.

 

 
SEMINARI WEB SOBRE LLENGUATGE INCLUSIU I NO SEXISTA
 

Aquest mes de juny, el Servei Comarcal de Català del Baix Camp ha ofert un seminari en línia sobre llenguatge no sexista al personal de diversos ajuntaments de la comarca i del Consell Comarcal. A la primera sessió, a la qual van assistir més d'una seixantena de persones, es van tractar alguns recursos per garantir el tracte igualitari i no discriminatori en el llenguatge.

La segona sessió serà més pràctica i, a causa del gran nombre de persones inscrites, es farà en dos dies diferents. En aquest cas, i després de treballar prèviament alguns textos breus, es farà una posada en comú de les diverses propostes.

 
 
 
ES LLIUREN ELS PREMIS DEL CONCURS JOCEN10
 

Carles Palanca, Joel Garcia i Lara Companys són els guanyadors del primer, segon i tercer premi, respectivament, de la primera edició del concurs de tutorials de jocs de taula en català, JOCen10. Els noms dels premiats es van fer públics en un acte virtual coincidint amb el Dia Internacional del Joc, el 28 de maig.

Al concurs s'hi van presentar 25 tutorials arribats des de diversos llocs dels Països Catalans i es poden veure al canal de YouTube "I tu, jugues en català?". El tutorial, que no podia excedir els 10 minuts de durada, havia de tenir com a protagonista un dels jocs de les empreses col·laboradores en el programa.

Aquests són, si els voleu veure, els tres tutorials premiats: Zoom in Barcelona, Rhino Hero i Codi secret 13+4.

 
 
AL SETEMBRE, NOVA INSCRIPCIÓ ALS CURSOS
 

La inscripció als cursos s’obrirà novament la primera quinzena de setembre, perquè enguany no hi haurà cursos d'estiu. Concretament, del 6 al 10 de setembre tindran preferència d'inscripció els exalumnes del darrer any i entre el 13 i el 15 de setembre es podran inscriure la resta d'exalumnes i el públic en general.

A més, està previst que al setembre torni de nou la modalitat presencial, sobretot per als nivells inicial, bàsic i elemental, que es combinaria amb altres modalitats de formació per Internet.

Per a més informació consulteu el nostre web o seguiu-nos a les xarxes.

 
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
FILS DE CONVERSA
 

Fils de conversa és una proposta didàctica de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya que ofereix materials virtuals als participants del programa Voluntariat per la llengua per promoure la conversa, als professors de cursos de català presencials o en línia com a recurs didàctic a l'aula, als alumnes com a material de reforç fora de l'aula. És, doncs, un recurs interessant per a tothom que vulgui aprendre i practicar el català.

Aquest nou recurs, que ofereix continguts audiovisuals i jocs per promoure l'expressió oral, consta de deu unitats temàtiques que tracten temes d'actualitat, de les quals se n'han publicat les dues primeres: Unitat 1. Hi som tu i jo i Unitat 2. Què fas? La resta s'aniran publicant cada mes fins al febrer del 2022.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
LLEGIR AMB L'OÏDA
 

Els audiollibres, enregistraments de llibres llegits en veu alta, són un mitjà de comunicació útil quan la lectura directa no és possible. És a dir, aquesta versió parlada dels llibres impresos permet que els lectors puguin escoltar històries. Gràcies a la digitalització, els audiollibres han guanyat popularitat i estan creixent en la indústria editorial.

La Direcció General de Política Lingüística, doncs, amb la voluntat de donar resposta als canvis d'hàbits en el consum cultural i davant l'augment de l'interès pels audiollibres, ofereix informació sobre les plataformes i els webs on es poden trobar audiollibres en català.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
MÉS ESTABLIMENTS COL·LABORADORS DEL VXL!
 

Els establiments de Reus La caseta de l'arbreNumon, Papereria-Llibreria del Passeig de Misericòrdia Serralleria Coll s'afegeixen a la llista d'establiments col·laboradors en el programa Voluntariat per la llengua (VxL).

Amb la situació de pandèmia viscuda hem pogut comprovar que el comerç de proximitat és imprescindible per poder disposar de productes bàsics i d'un servei de qualitat en els moments més difícils. Els establiments col·laboradors del VxL, a més, s'impliquen en el foment de l'ús del català i són espais reals on els aprenents de llengua catalana poden practicar la conversa en ambients amables i quotidians.

Podeu consultar la xarxa d'establiments col·laboradors del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus a www.vxl.cat/establiments i els avantatges econòmics que ofereixen a www.vxl.cat/carnet.

 
 
PRESENTACIÓ DEL VXL AL CENTRE DE LECTURA DE REUS
 

El 18 de maig el Centre de Lectura de Reus va acollir la xerrada “La màgia del Voluntariat per la llengua”. L’acte va servir de presentació del programa als socis de l'entitat i d'inauguració de l'exposició “Quan parles fas màgia”, una mostra de la mateixa campanya que durant el 2021 ha recorregut diversos espais de la ciutat i que a partir del 15 de juny es podrà visitar a La Fira Centre Comercial.

En l'acte, que es va poder seguir en directe pel canal de YouTube de l'entitat, hi van participar Rut Ortiz, dinamitzadora del VxL, i Daniel Recasens, regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i president del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus, el qual va destacar la importància del programa com a eina d'aprenentatge del català i com a element cohesionador de la societat.

 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024