Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 135 - Novembre de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
ELS RÈTOLS, EN CATALÀ
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus presentarà cinc vocabularis d'alimentació per promoure l'ús del català en el comerç. Aquesta actuació està emmarcada en el Pla Ofercat i, en una primera fase, es distribuiran als mercats de Reus. A més, s'ha elaborat una guia de conversa que inclou les expressions i les preguntes més habituals en un context de compra i venda de productes.

Tot el material que s’ha elaborat es difondrà en paper i estarà disponible en format digital. Ara per ara, ja es pot consultar el vocabulari de la fruita i la verdura en aquest enllaç, però ben aviat també es podran visualitzar i descarregar la guia de conversa i els lèxics del peix, la carn i l'aviram, l'embotit i el formatge, i la pesca salada.

 
 
ACLARIM-HO
 
 
DE MENUTS
 

Les receptes amb menuts (casquería, en castellà) són, potser, les menys populars tot i que se'n cuinen plats espectaculars. És clar que parlar de vísceres dels animals potser no és el tema més atractiu del món, però els menuts van molt més enllà; de fet, ningú no pot negar que els peus de porc (manitas de cerdo, en castellà) o la tripa (callos, en castellà) són plats exquisits, i també són menuts.

 
 
MÉS ENLLÀ DE LES CASTANYES
 

A la tardor hi ha uns aliments que podríem considerar imprescindibles i famosíssims: els rovellons, les castanyes i els panellets. Ara bé, també cal tenir en compte el moniato (boniato, en castellà), un tubercle taronjós i més aviat dolç, però menys popular i apreciat que la patata; de receptes amb el moniato com a acompanyament se'n poden trobar moltes, fins i tot hi ha qui l'usa per elaborar els panellets, però té un gust tan característic que cuit al forn o a la brasa i només amanit amb oli i sal es pot convertir en el protagonista del plat.

 
 
 
FOIE DE BACALLÀ?
 

Si bé és cert que el bacallà conservat amb sal és l'aliment estrella de la pesca salada, és un peix tan versàtil que el podem trobar en formats ben diversos. Així, doncs, les possibilitats són múltiples: ens el podem emportar esqueixat (desmigado, en castellà), tastar-ne el foie, comprar-ne bunyols o, fins i tot, atrevir-nos a cuinar-ne les cocotxes (cocochas, en castellà).

 
 
RÒCAFÒRT
 

Rocafort és un topònim habitual als Països Catalans: Rocafort de Queralt, Rocafort de Bages, Rocafort de Campolivar... Ara bé, el municipi que dona nom al formatge rocafort és l'occità Ròcafòrt (Roquefort-sur-Soulzon, en francès). Cal notar, per tant, que a diferència de mozzarella, que cal escriure com en italià, el terme s'ha adaptat a l'ortografia catalana.

 
 
 
LA NOTÍCIA
 
 
L’ÁNGELA, EL CHAFIK, LA DÁMARIS I LA BEATA ENS DIUEN "PARLA’M EN CATALÀ"
 

L'Ángela, el Chafik, la Dámaris i la Beata són els nous protagonistes de la campanya “Parla’m en català”, l'objectiu de la qual és sensibilitzar la població catalanoparlant i convèncer-la que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d'aquí.

 

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024