Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 131 - Març de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
TOMAQUES O CIRERES?
 

De la varietat de tomaca petita i habitualment rodoneta, tot i que també n'hi ha varietats més allargades, n'hem de dir cirerol (en anglès cherry tomato i en castellà tomate cereza). Evidentment el nom s’explica per la semblança amb les cireres, per la mida i el color. Fixeu-vos, doncs, que cal evitar la forma tomaca cherry, que inclou l'anglicisme cherry.

 
 
LA MIDA ÉS IMPORTANT
 

I ja que parlem de la mida dels cirerols, recordem que la paraula tamany no és correcta en català. A més de mida, altres alternatives a tamany, segons el context, són volum, grandària, dimensió...

 
 
 
LLAVIS BRILLANTS
 

La substància cosmètica que a més de pigmentar dona brillantor als llavis és el brillant de llavis (lip gloss o senzillament gloss en anglès). El brillant de llavis s'aplica amb una mena de pinzell, a diferència del pintallavis, que és en barra.

 
 
PUZLES I TRENCACLOSQUES
 

Tot i que segons el diccionari puzle i trencaclosques són paraules sinònimes, hi ha una certa especialització en el significat, de manera que trencaclosques designa el joc de cubs que s'apilen o es col·loquen els uns al costat dels altres i puzle (això sí, escrit amb una sola zeta) es reserva per al joc de peces planes de vores retallades que s'encaixen.

 
 
 
LA NOTÍCIA
 
 
APRÈN CATALÀ DES DE CASA
 

A l'abril s'obre un nou període d'inscripció als cursos de català. Concretament, els alumnes del darrer any es podran inscriure del 9 al 12 d'abril mentre que els alumnes nous podran fer-ho del 13 al 16 d'abril. Si els alumnes nous han de fer una prova de nivell, poden sol·licitar-la fins al 8 d'abril. La inscripció i la resta de tràmits s'han de fer preferentment per Internet.

A causa de les mesures per afrontar la pandèmia, en aquest últim trimestre del curs 2020-2021 no hi haurà cursos presencials. L'alumnat podrà triar en el moment de la inscripció si prefereix fer un curs virtual, amb classes en directe per videoconferència, o un curs en línia, en què cal treballar de forma autònoma.

 
 
PLA OFERCAT
 
 
ELS COMERÇOS PARLEN EN CATALÀ
 

Una de les primeres actuacions del Pla Ofercat, que s'ha de desenvolupar entre enguany i el 2023, va ser una sessió de treball amb diversos agents comercials de la ciutat. L'objectiu de la reunió era treballar per fer créixer l'ús i la qualitat de la llengua catalana al sector comercial de la ciutat. Un dels primers acords presos ja s'ha materialitzat: Mercats de Reus, l'Associació Comerç Solidari, la Unió de Botiguers, El Pallol, La Fira Centre Comercial, l’Associació de Comerciants Reus Nord i la Cambra de Comerç donen suport a la campanya "Parla'm en català" i exposen als seus establiments els cartells amb els testimonis de la campanya.

Una altra de les actuacions del Pla Ofercat que ja s'ha dut ha terme ha sigut una sessió informativa en línia adreçada a retolistes, impremtes i empreses de comunicació per repassar la normativa legal que afecta els rètols i altres textos informatius així com les eines de suport que el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ofereix a aquests professionals.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024