Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 143 - Març 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
VERDURES I FRUITES DE PROP
 

Arreu de Catalunya es conreen hortalisses i fruites de molts tipus i per a tot l’any. Repassem-ne unes quantes: podem delectar-nos amb la carxofa que es recol·lecta al Prat de Llobregat i menjar-nos-la a la brasa amb una patata (o trumfa, entre altres variants dialectals) de Prades d’acompanyament i uns quants espinacs (cal parar compte que és una paraula masculina que acostumem a emprar en plural) de Vinyols. I, de postres, una taronja (recordem que en el plural hi ha un canvi ortogràfic: taronges) d’Alcanar.

 
 
L'OSTRA ARRISSADA
 

L’ostra arrissada (ostrón en castellà) és, a banda de deliciosa, molt rica en proteïnes, sals minerals i vitamines A, D i E. L’ostra arrissada del delta de l’Ebre només es troba a les badies del Fangar i dels Alfacs. Per les característiques que té ens podem menjar les ostres fredes, amb un rajolí de llimona i una mica de sal, però també les podem fer en escabetx, gratinades al forn i, fins i tot, arrebossades. 

 
 
 
LES CEBES... TENDRES
 

La ceba tendra i el cibulet no tenen res a veure i ho intentarem aclarir. La ceba tendra (cebolleta en castellà) és exactament el que la paraula indica, és a dir, una ceba que no s’ha deixat assecar i que, per tant, encara és tendra i no té la capa de fora enfosquida i seca. En canvi, el cibulet (en castellà, cebollino) és una planta que s’utilitza com a condiment i que no hem de confondre ni amb el porradell (puerro silvestre en castellà) ni amb el cebollí (cebollana en castellà). 

 
 
PULLED PORK
 

Ja fa un temps que als restaurants de casa nostra s’ha posat de moda un altre plat típic que prové dels Estats Units: el pulled pork, que en català anomenem porc esqueixat. En aquest cas, el porc es marina i es cou a baixa temperatura durant molta estona, entre 4 i 6 hores, per tal que sigui, efectivament, fàcil d’esqueixar. Un cop esqueixat s’acostuma a barrejar amb salsa barbacoa i a servir-se dins d’un entrepà de pa tou, com el d’hamburguesa. 

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
QUÈ NECESSITEU? US DONEM UN COP DE MÀ
 

Aquest primer trimestre de l’any el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha reforçat la difusió dels serveis que ofereix a les empreses. Amb aquest objectiu, hem editat un vídeo i l’hem compartit amb la Unió de Botiguers i El Tomb de Reus. 

Si teniu un establiment, tant si esteu associat a aquestes entitats com si no, encara esteu a temps de fer-nos arribar les necessitats del vostre negoci a través d’aquest formulari. D’aquesta manera, podrem oferir-vos el servei més adequat per a la vostra empresa: cursos a mida, revisió i traducció de textos, assessorament, col·laboració en el Voluntariat per la llengua, etc. 

 

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024