Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 139 - Juliol de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
VELES I TENDALS
 

D'uns anys cap aquí s'ha posat de moda, per fer ombra, usar una vela en comptes d'instal·lar el típic tendal (en castellà, toldo). La vela és un tros de lona de grans dimensions que no requereix una infraestructura tan complexa com el tendal. Si bé és cert que, d'una banda, la vela és fixa i, de l'altra, que el tendal es pot automatitzar, també ho és que el preu no es pot comparar. Per tant, com sempre, la balança del pressupost estiuenc és la que mana, ja que d'ombra tant en fa una opció com l'altra.

 
 
CALORETA NÒRDICA
 

A aquestes alçades ja no deu quedar cap nòrdic al llit de ningú. Evidentment, ens referim a l'edredó recobert d'una funda de roba de llençol i farcit de plomes o de material sintètic, amb el qual no fa falta ni llençol de sobre ni manta ni cobrellit. De fet, tant el podem anomenar nòrdic com edredó nòrdic (en castellà, relleno nórdico). Pel que fa a la funda que recobreix l'edredó nòrdic, en català s'anomena funda nòrdica.

 
 
 
UN BON FRÀNKFURT CATALÀ
 

Sigui d’on sigui, el frànkfurt no és ben bé la menja més saludable que hi ha, i encara menys si ens hi posem quètxup. De fet, encara que ho escriguem en català, és a dir, amb accent obert a la a (frànkfurt) i a la e (quètxup), és evident que no es tornen més sans però sí més pròxims. Benvinguda, doncs, aquesta catalanització que n’ha fet el Termcat.

 
 
EQUILIBRIS SOBRE EL MAR
 

Hi ha certes pràctiques esportives que proliferen en l'època estival. Una d'aquestes activitats que s'ha posat de moda últimament és el que en anglès s'anomena paddle surfing i que en català es denomina surf de rem. El surf de rem consisteix a mantenir l'equilibri sobre una planxa de rem mentre llisquem damunt de l'aigua, ja sigui al mar, en un llac o en una zona habilitada per als esports aquàtics, amb l'única ajuda d'un rem.

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
"COMERÇOS APRENENTS", TOTA UNA EXPERIÈNCIA
 

"Comerços aprenents" és un projecte del Consorci per a la Normalització Lingüística que facilita l'aprenentatge i l'ús del català a través de 10 sessions de 15 minuts que tenen lloc al mateix establiment comercial. Els aprenents solen ser persones estrangeres amb pocs coneixements de llengua i sense possibilitats d'assistir a un curs.

L’objectiu és fomentar que l'atenció al client sigui en català, ja que després d’aquesta formació adaptada les persones que atenen el públic són capaces de comprendre i reproduir, en català, expressions bàsiques habituals en el seu lloc de treball.

Aquest juliol, altres comerços de la ciutat se sumaran als 5 establiments reusencs que han format part del projecte “Comerços aprenents” entre gener i juny. Algunes de les persones que han participat en aquesta iniciativa ens expliquen la seva experiència aquest vídeo.

 
 
LA NOTÍCIA
 
 
INSCRIPCIÓ ALS CURSOS DE CATALÀ DEL CPNL
 

Fins al 26 de juliol i del 5 al 9 de setembre, les persones interessades a inscriure's als cursos de català del primer trimestre del curs 2022-2023 poden demanar una prova de col·locació. Aquesta prova, que es pot fer en línia o de manera presencial al centre més proper i que té dos anys de validesa, és imprescindible per tramitar la matrícula si no s'ha fet cap curs al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) o no es té cap certificat oficial que acrediti els coneixements de llengua catalana.

La inscripció, que serà el 12 i el 13 de setembre per als alumnes del CPNL del darrer any i del 14 al 16 de setembre per a tothom, s'haurà de fer preferentment en línia a cpnl.cat/inscripcions. Si preferiu venir a matricular-vos de forma presencial, estigueu al cas del web per saber a partir de quin dia podreu demanar cita.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024