Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 137 - Març de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura
 
 




Cinc cèntims de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
L’ARRÒS ÉS LA BOMBA
 

En general, les varietats vegetals les hem d'escriure en minúscula i rodona, tant si el nom és comú com propi. Així, escriurem arròs bomba, que a hores d'ara qui més qui menys sap que és perfecte per preparar paella; arròs basmati, ideal per a amanides, o arròs sénia (atenció: cal pronunciar la e ben tancada), que en canvi potser és menys conegut. Evidentment, aquest criteri va més enllà de l'arròs i afecta qualsevol varietat. Per saber-ne més, consulteu aquest apunt del Termcat.

 
 
NO ÉS GENS GREIXOSA O ÉS ZERO GREIXOSA?
 

Últimament s'ha posat de moda anunciar que un producte és zero greixós o que un aparell té zero problemes tècnics, però en català tenim una manera molt més genuïna de remarcar una negació. En aquest sentit, hem de dir que una crema hidratant, per exemple, no és gens greixosa o que no hem tingut cap problema tècnic amb l'últim mòbil que ens hem comprat.

 
 
 
D’INFLUENCIADORS N’HI HA PER A TOTS ELS GUSTOS
 

El negoci de les xarxes socials és innegable. De fet, molts joves s'emmirallen en influenciadors i influenciadores (influencers, en anglès) que triomfen a Instagram o TikTok, entorns en què poden arribar a guanyar molts i molts diners. D'influenciadors, però, n'hi ha per a tots els gustos i per a totes les edats: de moda, de cuina, de decoració, d'estils de vida...

 
 
DE CUINA NIPONA
 

La moda de la cuina japonesa ja no és una novetat a casa nostra. Com que partim de la base que cal evitar usar un mot d’un altre idioma si existeix la forma catalana, hem de tenir cura i fer servir els mots propis de la llengua a l’hora de parlar de certs elements de la cuina nipona, com ara el rave japonès (wasabi) i les crestes japoneses (gyozas). 

 
 
 
PLA OFERCAT
 
 
ES POSA EN MARXA EL PROJECTE "COMERÇOS APRENENTS" A REUS
 

Després de la visita a 100 establiments regentats per estrangers, el mes de febrer van començar les classes a tres d'aquests negocis en el marc del projecte “Comerços aprenents”, impulsat pel Consorci per a la Normalització Lingüística.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és facilitar l'aprenentatge i l'ús del català a través de 10 sessions de 15 minuts amb material específic i adaptat a l'establiment en qüestió. D'aquesta manera, s'estimula que l'atenció al client sigui en català, ja que després d'aquestes sessions les persones que atenen el públic són capaces de comprendre i reproduir, en català, expressions bàsiques i específiques del seu lloc de treball.

 
 
LA NOTÍCIA
 
 
COMENÇA LA INSCRIPCIÓ PER ALS CURSOS DE CATALÀ DEL CENTRE DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA DE L'ÀREA DE REUS
 

Del 24 al 29 de març tindrà lloc la inscripció als cursos de català que el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) organitza a Reus, Cambrils, Falset i l'Hospitalet de l'Infant. La inscripció es pot tramitar en línia a cpnl.cat/inscripcions. En aquest cercador, es poden consultar els nivells, la modalitat i els horaris.

Les persones que hagin fet un curs al CNL el darrer any s'hi podran inscriure els dies 24 i 25 de març, com a alumnes preferents. La resta tindran accés a la inscripció general els dies 28 i 29 de març. S'ha de tenir en compte que prèviament, fins al 15 de març, es pot sol·licitar una prova de col·locació que es pot fer en línia o de manera presencial al centre més proper.

Per inscriure’s de forma presencial, cal demanar cita a reus@cpnl.cat o al 977 128 861.

 
 
ELS NOSTRES COL·LABORADORS
 
 
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024