Consorci per a la Normalització Lingüística

Organització de jornades. Treball en xarxa - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Organització de jornades. Treball en xarxa

El Consorci per a la Normalització Lingüística treballa per crear condicions favorables envers l'ús social de la llengua catalana i perquè el català sigui una llengua de proximitat, de prestigi i d'acollida.

Per poder dur a terme els objectius fonamentals del CPNL, és a dir, per facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana en tots els àmbits, cal establir vincles amb l'Administració local, amb les entitats i les organitzacions del territori on actua, la qual cosa també facilita el coneixement mutu i la descoberta de les necessitats de la població en general.

Així doncs, el Consorci organitza, a través dels centres de normalització lingüística i en col·laboració amb els ens locals i altres organismes territorials, diverses jornades tècniques, formatives i d'intercanvi d'experiències. Enguany ha organitzat dues jornades. D'una banda, la jornada L'acolliment lingüístic: el context social i personal i la motivació en l'aprenentatge, Setena Jornada de Presentació de Materials i Experiències, que es va celebrar a la nova Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona a la qual s'hi van inscriure més d'un centenar de professionals i voluntaris que treballen amb persones immigrades: professorat del Consorci per a la Normalització Lingüística i personal d'entitats, d'aules d'acollida, tècnics d'immigració dels ajuntaments, etc.

Va ser una activitat formativa i alhora de trobada i d'intercanvi entre professionals, molt consolidada a les comarques gironines, ja que fa quinze anys que el Departament de Cultura, a través Direcció General de Política Lingüística, organitza aquesta jornada conjuntament amb els altres membres del Grup d'Immigració de la Comissió d'Organismes i Serveis per al Foment de la Llengua Catalana de Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística, Departament d'Educació-Equip LIC i Formació d'Adults, Direcció General per a la Immigració, Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Girona, Servei Lingüístic de Comissions Obreres, Servei Lingüístic de la UGT, Càritas Diocesana de Girona, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua). Enguany es va debatre sobre els factors de context i personals que incideixen en la motivació i en el procés d'aprenentatge d'aquesta tipologia d'alumnat amb la finalitat de trobar estratègies adequades de motivació per poder contrarestar fenòmens que es donen freqüentment, com l'abandonament o l'estancament de l'aprenentatge.

D'altra banda, la Regidoria de Política Lingüística i el Servei Local de Català (SLC) d'Esparreguera, del CNL de Ca n'Ametller van organitzar la I Jornada de Joves i Llengua d'Esparreguera, que es va desenvolupar a la Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera, una jornada tècnica adreçada a tècnics i a membres d'entitats juvenils, amb l'objectiu principal de debatre sobre la normalització lingüística del jovent, explicar els projectes del CPNL que s'han fet amb joves i que es consideren bones pràctiques, conèixer noves perspectives per treballar amb els joves i animar els tècnics de normalització lingüística a dur a terme projectes amb gent jove.

La part tècnica de la jornada va començar amb la taula rodona Com podem treballar la llengua pels joves?, moderada pel responsable del Servei Local de Català d'Esparreguera, Marc Piera, i amb la participació de Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta del Grup d'Estudi de llengües amenaçades (GELA); Meritxell Domingo, tècnica de Joventut de l'Ajuntament d'Esparreguera; Arnau Duran, president d'Amical Wikimedia; Judit Jordana, periodista amb experiència a les ràdios Flaix FM i Flaix Bac, i Arnau Sanz, empresari d'Ycom.cat i ciberactivista lingüístic.

A continuació, es van presentar cinc projectes que s'han dut a terme en diversos CNL per fomentar l'ús de la llengua catalana en l'àmbit juvenil: el Catàleg d'activitats per a joves i el projecte Coneguem-nos, ambdues experiències del CNL de Ca n' Ametller, en què es destaca el treball intergeneracional i d'intercanvis entre els alumnes dels cursos de català per a adults i les aules d'acollida dels instituts. El CNL Maresme va presentar el Concurs de microrelats per Twitter, i per la seva banda el CNL Barcelona va presentar Uaaaaaaau... iuhu, pataplaf! Còmic en català, una iniciativa que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s'editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum i contribuir a l'augment de l'oferta, incentivant la creació i l'edició de còmics en català. Finalment una tècnica del SC d'Olot, del CNL Girona, i la tècnica de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa, van presentar XatCat.Olot, una experiència de treball amb joves d'origen estranger.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística