Hem conegut nous recursos sobre terminologia de la salut en català, Hospital de Mollet del Vallès

Servei d'Assessorament Lingüístic, Ús professional

La primera sessió sobre terminologia mèdica en català per a professionals de la salut ha permès familiaritzar-nos amb els recursos lingüístics i terminològics en llengua catalana de què disposa aquest col·lectiu i presentar la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina.
 

M. Antònia Julià i Berruezo, doctora en biologia i cap de projectes terminològics de ciències de la vida i de la salut del Centre de Terminologia TERMCAT, i Ferran Sabaté Caselles, doctor en medicina i llicenciat en geografia i història, i membre de la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT) han conduït la sessió.

Ara ja sabem per què hem de dir ibuprofèn o per què escrivim salmonel·losi. Hem après què és el flexitarianisme i quina diferència hi ha entre al·lergènic i al·lergen. De segur que sabeu què és un TAC, però us és igualment familiar el terme tomografia computada, tomodensitometria o tomografia axial computada? Ara en diem ictus, però potser una persona gran en dirà, popularment, embòlia o atac de feridura. També ens han comentat un terme malauradament ben actual i com l'hem d'escriure: el virus sincític respiratori.

També hem fet un recorregut per la "biografia" del català científic. Sabíeu que la primera revista mèdica en català data de 1898 i que el primer diccionari de medicina en català és de 1936 i que va estar dirigit i finançat pel doctor Corachán? Sabíeu que el 1973 es va fer el Manifest de Prada, per revalorar l'ús del català en l'àmbit de la ciència? O que la primera edició del Diccionari enciclopèdic de medicina és de 1990?

Hem conegut els recursos del web del TERMCAT (Cercaterm, diccionaris en línia, portal terminològic de les ciències de la salut - DEMCAT), de l'Optimot, del Canal Salut i de la Fundació Dr. Antoni Esteve, i la tasca per promoure el llenguatge mèdic en català que fa la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT).

Esperem que aquesta primera sessió sigui el començament d'unes sessions anuals continuades per a professionals de la salut, en el marc de la col·laboració conjunta del TERMCAT, la SocDEMCAT, la Fundació Sanitària Mollet (Hospital de Mollet), l'Ajuntament de Mollet i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Agraïm la col·laboració de tots els organismes i als assistents els demanem que facin ús de tots aquests recursos.

Recull de fotos

Vols compartir aquesta notícia?