Scrabble gegant a Montornès en la FOAM (Fira del Joc Alternatiu de Montornès)

Oci en català

En el marc de la Fira del Joc Alternatiu de Montornès (FOAM) es va poder jugar a l’Scrabble, un dels jocs més interessants per aprendre vocabulari en català i divertir-se alhora.

El Centre Juvenil Sputnik de Montornès del Vallès va acollir dissabte 1 d’octubre la 3a edició de la Fira d'Oci Alternatiu (FOAM) promoguda pel Departament de Joventut de l’Ajuntament.

Des de les 10 del matí fins a les 12 de la nit, el centre Sputnik es va convertir en un espai ple de jocs i d’activitats lúdiques per a tots els gustos: videojocs, jocs de taula, entrevistes a youtubers i youtuberes, música… tot amanit amb un dia de tardor assolellat i lluminós.

Dues tècniques de català van participar en les acticitats del matí promovent el joc de l’Scrabble fins a l’hora de dinar. De seguida que es va muntar l’Scrabble al pati un grup de joves s’hi va apropar per jugar-hi. En Víctor, la Sara, l’Unai i en Marc es va animar a fer una partida gegant distesa. Per a alguns d’ells era la primera vegada que hi jugaven, d’altres van demostrar ser bastant experts i van confessar haver-hi jugat abans. Al llarg del matí també s’hi van acostar famílies. La canalla s’ho va passar bé descobrint paraules i també van riure inventant-ne, com l’Eva i la Nora que, encara que la normativa de l’Scrabble no ho permet, es van entestar de totes passades a posar-hi els seus noms al tauler.

La participació de l’Oficina de Català en la FOAM respon al programa TOT JOC del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest programa, abans del 2022 s’anomenava "I tu, jugues en català?". L’objectiu del Tot joc és donar a conèixer l'oferta comercial de més de 1.000 jocs i joguines en aquesta llengua per tal de fomentar el català com a llengua de joc i de relació.

Jugar és una activitat necessaria per a l’ésser humà, ens permet passar estones disteses i divertides amb la família o els amic, promou la socialització, el diàleg i les relacions personals. El joc també ens ajuda a desconnectar i activa la imaginació. Si ens centrem en la llengua, podem dir que a través del joc aprenem llengües de manera informal, gairebé sense adonar-nos, perquè emprem totes les habilitats lingüístiques: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana. L’Scrabble és un bon joc per aprendre català.

        

Vols compartir aquesta notícia?