Cap de setmana d'estrenes en català

Oci en català

Divendres s'estrenen als cinemes dues pel·lícules doblades al català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. També s'estrena a les sales comercials la pel·lícula guanyadora de l'Os d'Or de la Berlinale, Alcarràs, que ha comptat amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

El divendres 29 d'abril s'estrenaran dues pel·lícules doblades al català, "El món d'ahir" i "El secret de la Vicky". A més, el diumenge 1 de maig, començaran les projeccions de "Fe i llibertat", subtitulada en català en el marc del Documental del Mes. El doblatge i la subtitulació en català han rebut el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura. Amb aquesta, les sales de cinema han estrenat durant aquest any 2022, 29 pel·lícules doblades i/o subtitulades en català amb el suport del Departament de Cultura.

D'altra banda, la producció 'Alcarràs', de Carla Simón, guanyadora de l'Os d'Or a la darrera edició de la Berlinale, inaugura demà la 12a edició del D'A Film Festival, el festival de cinema independent de Barcelona, i posteriorment, a partir del 29 d'abril, es podrà a veure a sales comercials d'arreu de Catalunya.



El món d'ahir

La presidenta de la república francesa vol retirar-se de la política. Però tres dies abans de la primera volta de les eleccions presidencials, el secretari general de la presidència l'adverteix d'un escàndol que esquitxarà el successor designat i que afavorirà el candidat de l'extrema dreta.

Tràiler de El món d'ahir
Projeccions de El món d'ahir



El secret de la Vicky

La Vicky és una nena que va emmudir quan va morir la seva mare. El seu pare se l'endú a viure a la muntanya i allà un pastor li regala un cadell que li canvia la vida. Recupera l'alegria i la parla, fins que descobreixen que la seva mascota no és un gos sinó un llop. Quan l'animal creix, es fa difícil l'equilibri entre l'afecte de la nena i la convivència amb l'entorn.

A Contracorriente Films distribueix la versió doblada al català a les següents sales:

  • JCA Cinemes Lleida - Alpicat (Alpicat)
  • Arenas Multicines (Barcelona)
  • Cines Verdi (Barcelona)
  • Cinesa Diagonal (Barcelona)
  • Cinesa Diagonal Mar (Barcelona)
  • Cinesa SOM Multiespai (Barcelona)
  • Cines FULL (Cornellà de Llobregat)
  • Odeon Llobregat (Cornellà de Llobregat)
  • ACEC CAT Cines Figueres (Figueres)
  • Screenbox Funatic (Lleida)
  • ACEC Cines Bages Centre (Manresa)
  • Cinesa Mataró Parc (Mataró)
  • ACEC Cines Olot (Olot)
  • ACEC Cines Imperial (Sabadell)
  • Odeon Multicines Girona (Salt)
  • Cinemes Can Castellet (Sant Boi de Llobregat)
  • CineBaix (Sant Feliu de Llobregat)
  • Cinesa Parc Vallès (Terrassa)
  • JCA Cinemes Tarragona - Valls (Valls)
  • Multicines Sucre (Vic)
  • Odeon Multicines Vilanova (Vilanova i la Geltrú)


Tràiler de El secret de la Vicky
Projeccions de El secret de la Vicky

 

Fe i llibertat

El cicle Documental del Mes ha programat per al maig "Fe i llibertat", que s'exhibirà en format híbrid. De forma presencial, l'acolliran 43 sales de Catalunya, 2 de les Illes Balears i 8 del País Valencià i, en línia, 12 sales virtuals de Catalunya i 1 a les Balears. Disponible a FilminCat a partir del 6 de maig. Aquest llargmetratge ha estat subtitulat en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística.

Dues joves monges de dos monestirs croats decideixen abandonar la vida monàstica i emprendre una nova vida com a parella. Desil·lusionades amb l'Església i els abusos dins de la institució, busquen l'equilibri entre la seva orientació sexual i la seva fe per lluitar per una relació que la societat croata i les comunitats religioses no accepten.

El Docs del Mes és una iniciativa de l'empresa Parallel 40, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l'any 2004, que té l'objectiu d'apropar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible, d'augmentar el nombre de sales que vulguin programar cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d'una oferta regular més enllà dels festivals.

Tràiler de Fe i llibertat
Projeccions de Fe i llibertat

Impuls al doblatge i la subtitulació en català

El Departament de Cultura impulsa el doblatge i la subtitulació en català de produccions audiovisuals amb subvencions a les distribuïdores per augmentar l'oferta cinematogràfica en llengua catalana a les sales d'exhibició, a les plataformes digitals i en format físic. L'any 2021 s'han doblat o subtitulat en català, amb el suport de Política Lingüística, més de 2.000 continguts audiovisuals per a sales, plataformes, Blu-ray, DVD i festivals.

 

Alcarràs

D'altra banda , després multitudinària pre estrena a la Llotja de Lleida , aquest divendres, amb la presència de tot l'equip del llargmetratge, incloent també el seu coguionista, Arnau Vilaró, seran a la localitat que dona nom al film, Alcarràs, per compartir la primera projecció pública-més enllà de l'entorn dels festivals de cinema- de la pel·lícula, projecció que tindrà lloc al centre cultural Lo Casino, recuperat per a l'ocasió com a sala de cine per als habitants d'aquesta zona de Lleida, d'on també provenen molts dels seus actors i actrius.

Alcarràs és, justament, una història sobre la pertinença a un indret, a una cultura i una manera de fer, i un cant d'amor a la família i a la terra, així com el reconeixement al treball dels i les pageses de Catalunya. En la pel·lícula, el segon llargmetratge de Simón després de l'èxit, també, d' Estiu 1993, una família que porta més de 80 anys concreant el mateix tros de terra es reuneix per darrera vegada per fer l'última collita. Amb actors no professionals -escollits entre més de 9.000 candidats de les terres de ponent- el film va rebre diferents reconeixements professionals fins i tot abans de la seva producció: el Premi CNC al millor projecte al Torino Film Lab (2019), el Premi Euroimages al desenvolupament al mercat de coproduccions de Berlín del 2019 i la Menció Especial al Pitch des Résidents del festival de Cannes del mateix any.

Alcarràs és un dels llargmetratges de producció recent que compta amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), que aquest 2022 dedicarà 28,2 milions d'euros en ajuts al sector audiovisual català. És la xifra més alta des de la creació de l'ICEC, amb un increment del 32,8% respecte del pressupost inicial del 2021 -amb 21,2 milions d'euros destinats a l'audiovisual- i del 60,9% respecte del pressupost inicial del 2020, xifrat en 17,5 milions d'euros per al conjunt del sector audiovisual.

Aquest suport decidit al cinema català i en català, a través de les línies de subvenció però també del suport i l'acompanyament que Catalan Films ofereix a les empreses productores en la difusió dels seus projectes arreu del món, ha tingut els seus fruïts: el cinema fet a Catalunya desperta l'interès de festivals i programacions internacionals de cinema, amb l'eclosió d'un fenomen que alguns mitjans internacionals han qualificat com la "Catalan New Wave". Un fenomen que protagonitzen cineastes i professionals joves entre els quals destaquen moltes dones que s'han fet un lloc en el panorama cinematogràfic internacional, com la pròpia Carla Simón. En realitat, el fenomen s'estén a altres
 

Tràiler d'Alcarràs
Projeccions d' Alcarràs
 

Cinema en català

Vols compartir aquesta notícia?