Coneguem les botigues històriques de Cerdanyola

Activitats complementàries

Sovint quan passegem per una ciutat descobrim establiments antics que ens fan viatjar en el temps perquè han sabut mantenir l'essència dels orígens del municipi. Per conèixer aquest passat, i alhora practicar el català fora de l'aula, els alumnes de nivell bàsic del Servei Local de Català de Cerdanyola han visitat algunes de les botigues més antigues de la població que encara estan en actiu i n'han entrevistat el personal.

Durant el mes de maig del curs 2015-2016, l'alumnat dels cursos de nivell Bàsic 3 va participar en l'activitat "Coneguem les botigues històriques de Cerdanyola" que consistia a entrevistar els fundadors de sis establiments del barri vell de Cerdanyola: la Perruqueria Artadó, la Merceria Can Joanic, l'Autoservei Padró-Solanet, la Papereria Puig, la Farmàcia Rivera i el Celler de Can Costa. No és casualitat que tots aquests establiments es trobin al llarg del carrer de Sant Ramon (antic camí de Sant Cugat) perquè aquest tram és el bressol del barri de Dalt de Cerdanyola.

Dos camins que creuaven el terme i l'arribada del ferrocarril, l'any 1855, van determinar el seu desenvolupament inicial en dos barris, el de Dalt (1828) i el de Baix (1845). Al llarg del camí de Sant Cugat es van construir les primeres sis cases de Cerdanyola, i a la banda de l'antic camí de Barcelona a Terrassa va florir el barri de Baix.                          Extret de la web de l'Ajuntament. 

Les entrevistes van servir per conèixer el passat, el present i el futur d'aquests comerços de la mà dels descendents dels fundadors. A partir de les preguntes que els alumnes havien preparat prèviament a l'aula, els entrevistats van explicar amb molta emoció els orígens de cada activitat comercial, en alguns casos força diferent de com és en l'actualitat. A la Merceria de Can Joanic, per exemple, van començar fent de cistellers fa més de 130 anys. Hi venien espardenyes, eines i estris com falçons i cistells per treballar a les vinyes que envoltaven Cerdanyola. Aquest passat vinícola queda del tot palès al Celler de Can Costa, establiment que exposa orgullós una bona col·lecció de fotografies històriques a l'interior, al costat de les bótes de vi.

Alguns dels comerços amaguen autèntics tresors arquitectònics i decoratius com el sostre de volta de la Farmàcia Rivera o les bigues de fusta del 1860 i els prestatges fets a mà de la Papereria Puig. Els alumnes també van valorar molt positivament haver pogut sentir de viva veu històries d'hereus i pubilles, i de nissagues familiars com la de l'Autoservei Padró-Solanet o la Perruqueria Artadó. Alguns dels edificis, com el de Can Solanet, són testimonis vius del passat de Cerdanyola.

  

  

 

Posteriorment a les visites, els alumnes van escriure les impressions que els havia inspirat l'activitat. A més d'aprendre molt vocabulari en un context real, l'activitat va servir per conèixer una mica més la història de la ciutat que els acull. Així doncs, des del Servei de Català es pretén continuar fent aquesta activitat el proper curs.

En la preparació de l'activitat hi va participar Marta Argelagués, tècnica de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Cerdanyola, que va aportar informació sobre els primers comerços del nucli antic de la població.

Vols compartir aquesta notícia?