Josep Pedrals reviu el Rector de Vallfogona a Sabadell

Activitats complementàries

El CNL de Sabadell també ha organitzat una exposició en el marc de l'Any Rector de Vallfogona

Francesc Vicent Garcia és una figura cabdal del nostre patrimoni cultural. Amb motiu del quart centenari de la seva mort, el Govern de la Generalitat de Catalunya va decretar el 2023 Any Rector de Vallfogona per retre-li homenatge. Josep Pedrals ha estat el comissari de l'esdeveniment, que compta amb una exposició que narra la vida i obra de l'autor.

L'exposició, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, es pot veure fins dilluns a vestíbul de la Biblioteca Vapor Badia.

La xerrada recital de Josep Pedrals d'ahir a l'Auditori Vapor Badia va posar en relleu la modernitat de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona. La cinquantena de persones que va aplegar l'acte van quedar fascinades per la peripècia vital i les composicions del poeta més important del Barroc català.

Pedrals va destacar el trencament del Rector amb la tradició trobadoresca, tant pel que fa a la temàtica com, sobretot, a l'ús de la llengua, passant d'un català occitanitzat a la "llengua que ara es parla" de començament del segle XVII.

Una primera aproximació històrica a l'època del personatge, carregada d'erudició i humor a parts iguals, va donar pas al recitat d'una selecció de poemes, on Pedrals va posar en evidència que és un dels millors rapsodes del país.  

Els assistents van marxar convençuts de la vigència del Rector de Vallfogona i, també, que un acte de divulgació literària pot ser rigorós i molt divertit alhora.

L'exposició i la conferència recital han estat organitzats pel CNL de Sabadell en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes i les Biblioteques Municipals de Sabadell.

Vols compartir aquesta notícia?