Els ‘comerços aprenents’ de Sabadell

Ús professional

"Comerços aprenents" és un projecte del CPNL per facilitar un aprenentatge bàsic de català a persones que treballen de cara al públic. A Sabadell fins ara quatre establiments han completat la seva participació al projecte, i tres més, dos supermercats i una fruiteria, estan rebent sessions encara.

La iniciativa 'Comerços aprenents' és una proposta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que facilita que els establiments comercials puguin fer una atenció bàsica en català a la clientela. S'organitza en 10 sessions, d'uns 15 minuts de durada, en què un tècnic de normalització lingüística es desplaça fins a l'establiment per ensenyar al botiguer el lèxic propi de cada comerç i les estructures lingüístiques bàsiques en català (salutacions, comiats, numerals per indicar els preus, els dies de la setmana, etc.). Les sessions també inclouen aspectes de sensibilització lingüística, perquè el comerciant conegui quins avantatges comporta atendre la clientela en català.

Les sessions s'adrecen a comerciants que fan atenció al públic, tenen escassa o nul·la competència de català oral i, a causa del seu horari laboral, no tenen temps per poder seguir un curs de català. Per això la formació es fa dins l'horari comercial i en el mateix establiment on treballen.

Els comerços que hi participen són sobretot bars, fruiteries i botigues de queviures. En el procés d'informació a possibles destinataris s'han visitat 67 establiments, la majoria de la zona sud.

Actualment 'Comerços aprenents' s'està desenvolupant en 23 ciutats catalanes i ja hi han participat més de cinquanta establiments.

Vols compartir aquesta notícia?