El Centre de Normalització Lingüística de Reus proposa més d’una desena d’activitats i tallers en la segona edició del Xalem!

Activitats complementàries

L'objectiu del programa, que augmenta considerablement les places, és facilitar als aprenents de català entorns de pràctica informal per impulsar l'ús de la llengua més enllà de les aules

"Aprendre català i xalar". Amb aquesta carta de presentació, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha organitzat una nova tardor d'activitats per complementar l'aprenentatge a les aules de català. Es tracta del Xalem! 2023, un programa que vol facilitar als alumnes la pràctica i l'ús de la llengua fora de l'aula i, al mateix temps, oferir-los activitats atractives, diverses i de coneixement de l'entorn.

La programació del Xalem! 2023 compta amb onze activitats pensades per als alumnes de tots els nivells, en les quals també s'impliquen els voluntaris del Voluntariat per la Llengua. També hi ha propostes familiars, a les quals es podrà assistir amb infants. En total, hi haurà fins a 430 places.

En aquesta segona edició destaca la varietat dels tallers, concretament set. El primer que s'encetarà serà un taller de teatre a càrrec de Les Artistes Locals a la Sala Santa Llúcia, del 17 d'octubre al 5 de desembre. Una altra proposta relacionada amb el teatre tindrà lloc al Centre Cultural de Cambrils, el 23 de novembre, amb el taller d'improvisació Però què dius!, a càrrec de Montse Aloy.

La sensibilització lingüística per a parlants i aprenents serà un altre dels plats forts del Xalem! 2023, amb els tallers Suma, el 30 d'octubre a Cambrils, i Assertius amb el català, el mateix dia a Reus, a càrrec de Llenguaferits.

També amb la voluntat de fer reflexionar i promoure l'ús de la llengua en tots els àmbits, els divendres 10, 17 i 24 de novembre, es durà a terme el taller Fem un mural, amb l'artista Alba Domingo. Aquesta serà la primera experiència d'activitat relacionada amb les arts plàstiques que organitza el CNL. Els participants, a més d'idear i dissenyar un mural amb un missatge per estimular l'ús del català, el plasmaran en una paret de la ciutat perquè la seva acció perduri en el temps.

Completen la programació de tallers dues cites a càrrec de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus, que oferiran dues sessions de jocs en català -en el marc del programa Totjoc- el 18 de novembre a Cambrils i el 25 de novembre a Reus.

A més dels tallers, el Xalem! 2023 també arriba amb activitats culturals i sortides a indrets emblemàtics del territori. Les d'aquesta edició són una activitat tutoritzada pel Museu d'Història de Cambrils, al qual agraïm la col·laboració, el 18 d'octubre, sota el títol Un món millor, i una cita per a grans i petits amb l'espectacle Això no és màgia, o sí!!!, a càrrec de Struc, el 21 d'octubre a Reus.

Tanquen la programació dues sortides destacades: el 4 de novembre, alumnat i voluntaris visitaran el Castell Monestir d'Escornalbou i faran una caminada pels voltants, i el 17 de novembre tindran ocasió de conèixer el modernisme en el marc del centenari de Domènech i Montaner amb una visita a la Casa Navàs.

Fomentar l'ús de la llengua, una prioritat

Les activitats del Xalem! 2023 s'han ideat per fer créixer els usos interpersonals de català entre la població. Amb aquest mateix objectiu el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa altres programes o activitats com el Voluntariat per la llengua, que forma parelles lingüístiques entre una persona que habitualment parla català i un aprenent de la llengua, o la Sensibilització lingüística a l'aula, que aquest trimestre es desenvoluparà al CNL de l'Àrea de Reus de manera experimental i que també té com a objectiu fer augmentar, fora de l'aula, l'ús oral del català de l'alumnat del CPNL. Per això se'ls dotarà d'estratègies per mantenir el català en interaccions fora del grup i també d'estratègies per incrementar l'ús diari personal del català d'acord amb el seu nivell de competència en la llengua.

I tot plegat va també de bracet de la campanya de la Queta Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, promoguda pel Govern de la Generalitat, de la qual els dies 18 i 19 d'octubre hi haurà una acció molt visible a la ciutat de Reus.

Una aposta que vol seguir creixent

La primera edició del Xalem!, la tardor de l'any passat, va tenir una bona acollida entre l'alumnat, amb gairebé 200 participants. Pel que fa als objectius del programa, les dades recollides després de les activitats mostren que un 84 % dels participants afirmaven haver-hi parlat molt o bastant en català. A més, un 97 % asseguraven que després del Xalem! s'animarien a parlar més en català.

En aquesta segona edició, el CNL de Reus vol continuar fent créixer aquesta aposta. Així, s'han programat un total d'onze activitats i tallers amb fins a 430 places.

PROGRAMACIÓ XALEM! 2023

TALLERS

Taller de teatre 

A càrrec de Les Artistes Locals

Taller d'introducció al teatre a través del joc, el divertiment i la improvisació.

Destinataris: alumnes del B2 a l'I3. Hi haurà alguna plaça reservada per a voluntaris/àries per la llengua.

Calendari: 17 d'octubre-5 de desembre.

Horari: dimarts de 19.15 a 20.45 h.

Lloc: Sala Santa Llúcia (raval de Robuster, 34, Reus).

Suma

A càrrec de Llenguaferits

Taller participatiu per reflexionar sobre la importància de la diversitat lingüística i sobre la utilitat de la llengua del país com a eina d'integració. 

Destinataris: alumnes de B1 i B2.

Data i hora: dilluns 30 d'octubre, de 16.30 a 17.30 h.

Lloc: Centre Cultural, seu del Servei Local de Català (c. de Sant Plàcid, 18, Cambrils).

Assertius amb el català

A càrrec de Llenguaferits

Taller participatiu per reflexionar sobre la importància de preservar totes les llengües i, en particular, el català, i per tenir recursos per usar-lo de manera sostenible i plenament assertiva.

Destinataris: alumnes de l'I1 al C2 i especialment voluntaris/àries per la llengua.

Data i hora: dilluns 30 d'octubre, de 19 a 21 h.

Lloc: antic Hospital (c. de Sant Joan, 34, Reus).

Fem un mural

A càrrec d'Alba Domingo

Taller per idear i pintar un mural al carrer per potenciar l'ús de la llengua catalana.

Destinataris: tot els nivells a partir del B2 i voluntaris/àries per la llengua.

Calendari i horari: divendres 10 i 17 de novembre de 10 a 11 h, trobades prèvies, i divendres 24 de novembre al matí, pintada del mural.

Lloc de les trobades: Mas Vilanova, seu del Centre de Normalització de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1, Reus).

Taller de jocs a Cambrils

A càrrec de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus

Taller per aprendre a jugar als jocs de taula en català més addictius. Descobreix tots els jocs en català a www.totjoc.cat.

Destinataris: alumnes de tots els nivells, voluntaris/àries per la llengua i també infants a partir de 6 anys.

Data i hora: dissabte 18 de novembre d'11 a 13 h.

Lloc: Centre Cívic Les Basses (c. de Sant Pere, 32, Cambrils).

Però què dius! 

A càrrec de Montse Aloy

Taller d'improvisació.

Destinataris: alumnes de nivell bàsic i elemental.

Data i hora: dijous 23 de novembre de 18.30 a 19.30 h per als alumnes de nivell bàsic i de 19.45 a 20.45 h per als alumnes de nivell elemental.

Lloc: Centre Cultural, seu del Servei Local de Català (c. de Sant Plàcid, 18, Cambrils).

Taller de jocs a Reus

A càrrec de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus

Taller per aprendre a jugar als jocs de taula en català més addictius. Descobreix tots els jocs en català a www.totjoc.cat.

Destinataris: alumnes de tots els nivells, voluntaris/àries per la llengua i també infants a partir de 6 anys.

Data i hora: dissabte 25 de novembre d'11 a 13 h.

Lloc: Mas Vilanova, seu del Centre de Normalització de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1, Reus).

ACTIVITATS

Un món millor

Activitat didàctica del Museu d'Història de Cambrils per prendre consciència de la vulneració dels drets humans al llarg del temps a partir de cinc fets històrics de la vila.

Destinataris: alumnes de nivell intermedi.

Data i hora: dimecres 18 d'octubre a les 17.30 h.

Lloc de sortida: Centre Cultural, seu del Servei Local de Català (c. de Sant Plàcid, 18, Cambrils).

Això no és màgia, o sí!!!

A càrrec de Struc

Una barreja d'enginy, originalitat, creació i bogeria que farà gaudir grans i petits.

Destinataris: obert a tothom, especialment a alumnes de l'Ep!, l'Inicial i els cursos de nivell bàsic amb fills/es.

Data i hora: dissabte 21 d'octubre a les 11 h.

Lloc: jardí del Mas Vilanova, seu del Centre de Normalització de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1, Reus).

Visita al castell d'Escornalbou

El Castell Monestir d'Escornalbou, al terme municipal de Riudecanyes, és una peculiar mansió senyorial de principis del segle XX. Les vistes del Baix Camp des d'aquest indret són espectaculars.

Hi haurà un autobús per anar fins a Escornalbou des de Falset, l'Hospitalet, Cambrils o Reus.

Destinataris: alumnes de tots els nivells i voluntaris/àries per la llengua.

Data i hora: dissabte 4 de novembre, de 9 a 14 h aproximadament.

Visita a la Casa Navàs

La Casa Navàs és una joia modernista obra de Domènech i Montaner, de qui el 2023 es commemora el centenari de la mort. Abans i després de la visita, hi haurà una activitat de conversa.

Destinataris: alumnes del B2 a l'I3. Hi haurà alguna plaça reservada per a voluntaris/àries per la llengua.

Data i hora: divendres 17 de novembre, de 10 a 12.30 h.

Lloc: Casa Navàs (pl. del Mercadal, 5-7, Reus).

Inscripcions gratuïtes (places limitades) a

Vols compartir aquesta notícia?