A l’estiu, el comerç aprèn català

Ús professional

El projecte "Comerços aprenents" consisteix a impartir al mateix lloc de treball sessions de llengua per a persones estrangeres que en tenen poc coneixement

La Raquel, tècnica del CNL, amb la responsable d'un dels comerços aprenents d'aquest estiu.

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura ha donat continuïtat aquest estiu al projecte "Comerços aprenents" amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local reusenc.

El projecte consisteix en una sèrie de sessions presencials als llocs de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En aquestes sessions (5 de 30 minuts o 10 de 15 minuts) es treballen les competències lingüístiques orals i els continguts s'adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents. A més, s'intenta sensibilitzar el comerciant que almenys saludi en català la clientela.

De fet, aquest innovador projecte vol incidir també en els clients, que si no deixen de parlar en català pel fet de detectar que el comerciant és d'origen estranger l'ajudaran sens dubte a veure el català com una llengua útil per al seu negoci.

Fins ara, s'han visitat 25 establiments i 5 han participat en el programa, més els que hi ha previst que ho facin al setembre. El 2022 es van fer 55 visites i hi van participar 11 comerços.

"Comerços aprenents" és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana, es duu a terme en diferents localitats catalanes i és resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat, que demostren que els indicadors més baixos d'ús de la llengua catalana són els dels establiments comercials regentats per personal d'origen estranger.

Si alguna botiga té interès a participar-hi o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a assessoramentreus(ELIMINAR)@cpnl.cat.

Vols compartir aquesta notícia?