Els alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Reus, protagonistes en el Dia Internacional de la Llengua Materna

Activitats complementàries

L'objectiu de la commemoració és promoure la diversitat lingüística i l'educació multilingüe al món

El dia 21 de febrer el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus se suma a la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) establert per la UNESCO l'any 1999 amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i l'educació multilingüe al món.

La primera activitat, en la qual han participat 230 alumnes dels cursos de nivell Bàsic i Bàsic 2 de Reus, ha sigut triar una paraula en la seva llengua materna i explicar-ne el significat. D'això n'han sortit una vintena de pòsters amb paraules en ruandès, quítxua, turc, wòlof, euskera, àrab, panjabi, romanès, nasa yuwe, amazic, espanyol, ucraïnès o fang que ara mateix s'exposen al CNL. Algunes d'aquestes paraules es poden sentir en aquest arxiu d'àudio, explicades pels mateixos parlants d'aquestes llengües. Els alumnes de Cambrils, l'Hospitalet i Falset faran també una activitat similar.

A més, des de Ràdio l'Hospitalet de l'Infant, Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils s'emetran programes en què participaran els estudiants dels cursos de català d'aquestes tres localitats. A Ràdio la Selva i Ràdio Cambrils serà el mateix 21 de febrer a les 12 h, en l'espai Espurnes... de llengua que condueixen respectivament Jenina Cases, del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, i Helena Martínez, del Servei Local de Català de Cambrils. A Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i a TV Vandellòs s'emetrà un espai especial el mateix dia 21 a les 12.20 en què intervindran alumnes del Bàsic 3 en directe i a més durant la setmana es passaran àudios d'altres alumnes.

El dia 21 de febrer a les 18.30 h també es durà a terme l'acte que organitza el Ple pel Català al Camp de Tarragona cada any en aquesta data i del qual formen part tant la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus com el CNL. L'acte, que porta per títol "L'aire, l'aigua, el foc i la terra als noms de lloc del món" se celebrarà a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (c. Major, 14) i serà accessible en llengua de signes.

Durant la celebració, aprenents de català dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (entre els quals alumnes i aprenents del Voluntariat per la Llengua del CNL de l'Àrea de Reus), del Servei Lingüístic de la URV, de l'Escola Oficial d'Idiomes i de CFA de Tarragona explicaran curiositats sobre topònims en llengües com el japonès, el portuguès, el malaiàlam, l'hindi, l'amazic, el georgià, el romanès o l'italià.

Per Daniel Recasens, president del Consell del CNL de l'Àrea de Reus i regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, "relligar l'aprenentatge del català amb la llengua materna dels aprenents, amb el propi quotidià, sempre és profitós pel vincle que genera i per la possibilitat de compartir una de les qüestions que ens és més íntima com és la llengua".

Vols compartir aquesta notícia?