Alumnes de Reus i Cambrils practiquen el català en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua

Voluntariat per la llengua, De la competència a l'ús

Aprenents i comerciants consideren molt profitós el temps dedicat a aquesta activitat

Durant el febrer i març els alumnes dels cursos de català presencials de Reus i Cambrils han tornat a participar en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua (VxL) organitzades pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL).

L'activitat és obligatòria per als alumnes de Bàsic 3 però també es recomana a l'alumnat dels cursos de nivell elemental ja que les converses proposades serveixen per reforçar els coneixements i practicar el català en espais reals amb l'ajuda dels comerços adherits al VxL. Aquest trimestre hi han participat els alumnes de l'Elemental 1 i Elemental 2 de Reus i Cambrils, que tot i que ja les havien fet el trimestre passat s'han animat a repetir-les perquè les troben molt útils.

En cada municipi cada alumne havia de visitar tres establiments col·laboradors d'un total de deu que proposava el CNL i, en finalitzar, el responsable de l'establiment havia de segellar el fullet que portava l'alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català. A Reus hi han participat City Sec Tintoreria, Fleca Granja La Rosella, Carnisseria López Ginés, Hiperpapereria Carlin, Matalasseries el Drac, Assessors Immobiliaris Martí, Montserrat. Llenceria i moda infantil, Ferreteria Martí, Islington Academy i Absenta; a Cambrils, Taverna Les Taules, Galatea Llibres, El Gat Creperia Bretona, VistaÒptica Cambrils, Perruqueria Bellesa Jenimar, Marró Cafè, Fresh, Drogueria i Plàstics Recasens, Joiesmalt i Secrets.

Alguns dels establiments seleccionats aquesta vegada havien renovat recentment l'acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua, segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d'aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per expressar-s'hi.

Tant els alumnes de Reus com els de Cambrils han fet una valoració positiva de les pràctiques i alguns han compartit la seva experiència en un vídeo en què recomanen l'activitat i comenten, per exemple, que les persones dels establiments han sigut molt amables o que han après paraules noves, com el cas d'una alumna que explica que gràcies a la conversa amb la dependenta d'un dels establiments va aprendre una paraula que no coneixia: dessuadora.

Per la seva part, els establiments col·laboradors també han pogut valorar l'activitat a través de l'enquesta que els han fet arribar les dinamitzadores del programa i la resposta és que els alumnes han sigut força capaços de mantenir una conversa en català i que, en general, els ha semblat que el temps que hi han invertit ha estat molt profitós. A més, alguns han volgut destacar positivament l'actitud dels aprenents: "M'ha sorprès que aquests alumnes, alguns dels quals ja provenen de països de parla castellana, mostrin tant interès cap al català."

Els dies 4 i 5 d'abril començaran els cursos de català del tercer trimestre del CNL de Reus, més del 70 % dels quals seran presencials, i un cop iniciats s'organitzarà una nova edició de pràctiques lingüístiques en altres establiments col·laboradors del VxL.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure's directament al web www.vxl.cat o en poden demanar més informació al CNL de l'Àrea de Reus (c. de l'Àliga de Reus, 1, Reus), vxl.reus(ELIMINAR)@cpnl.cat, al 977 128 861 o al 634 740 079.

Vols compartir aquesta notícia?