Un cafè, si us plau! (4)
Ets i Uts. Píndoles de llengua
Lèxic
I, finalment, parlem dels cafès amb licor
Núm.391// Avui passem al darrer capítol dels tipus de cafè que podem prendre. Com sabeu, n'hi ha a qui els agrada el cafè amb un raig o unes gotes de begudes espirituoses o licors. Podríem dir que a cada terra se'n fan amb un gust propi perquè realment n'hi ha de tots colors.
Un dels coneguts és el cigaló o rebentat, es prepara un cafè exprés i hi afegim un raig d'alguna beguda espirituosa, com pot ser brandi, rom, orujo o whisky. Així mateix, als Països Catalans es pot tastar també el perfumat, que és un cafè amb unes gotes de licor, com una mena de cigaló suau. Un altre cas és el cafè irlandès, que és un tipus de cafè exprés doble, al qual incorporarem, a més de whisky irlandès, una capa de nata muntada per sobre. Hi ha també el cafè escocès, que és amb whisky escocès i una bola de gelat de vainilla. I el cafè rus, que existeix també, és amb vodka i nata. A Tenerife podrem degustar el barraquito o zaperoco, que se serveix en un got mitjà o alt i es decora amb canyella en pols i pell de llimona. L'alcohol que s'hi posa sol ser Licor 43 o bé el Tía María, que és un licor de cafè jamaicà amb un toc lleuger de vainilla.
N'hi ha que tenen noms ben curiosos, com ara el combinat de mitja tarda: és un cafè exprés amb pela de llimona, sucre, canyella, crema de llet, glaçons, rom i licor de cafè. Tot un artefacte altament explosiu. També hi ha el còctel de cafè amb taronja, que conté un cafè llarg, nata muntada, sucre llustre, ratlladura de taronja, grills de taronja sense pell i licor de taronja Grand Marnier. Sense deixar la taronja, podem fer-nos un cafè amb xocolata perfumat de taronja. Què conté aquest cafè? Conté un cafè llarg, nata muntada, ratlladura de taronja, xocolata desfeta, un pessic de canyella i Cointreau.
Una beguda molt coneguda a Catalunya és el cremat, que se sol fer a les cantades d'havaneres. Per fer-lo necessitem rom, o un altre aiguardent, cafè, llimona i sucre. Cal saber que, abans de beure, el rom es flameja una bona estona fins que l'alcohol s'ha consumit gairebé del tot. Finalment, tenim el trifàsic, que es fa amb cafè, amb licor i amb llet. I amb totes aquestes modalitats de begudes amb cafè que hem vist avui i les altres tres setmanes passades, us deixem perquè prepareu el que us vingui més de gust.
CNL d'Osona
CNL d'