Un cafè, si us plau! (2)
Ets i Uts. Píndoles de llengua
Lèxic
Parlem dels cafès amb llet
Núm.389// L'amargor del cafè juntament amb la dolçor de la llet lliguen molt bé. Fer un cafè amb llet no és cap misteri, només cal afegir llet al cafè en la proporció que nosaltres vulguem i amb el toc de cremositat i d'escuma que ens agrada. Té un sabor més dolç i molt menys intens, però és encara potent pel que fa a la presència de cafeïna.
El caputxino és un dels que agrada més. És similar al cafè amb llet, amb la diferència que només trobarem al voltant d'un terç de cafè i la resta serà llet. Generalment, la llet és ben escumejada i s'hi sol afegir una mica de cacau en pols per sobre per donar-hi un toc més dolç i original. El cafè latte utilitza el cafè exprés com a base, després s'hi afegeix la llet i posteriorment l'escuma de llet. La diferència entre una cafè amb llet o un cafè latte és que el primer es fa amb meitat de cafè i meitat de llet, mentre que el segon es fa amb un doble exprés. A més, normalment el cafè amb llet no se serveix amb escuma. El cafè vienès, per contra, en lloc de llet, té nata, adornat de xocolata en pols o d'encenalls de xocolata. I qui no sap preparar el famós tallat? Als nostres bars i cafeteries és arxiconegut. Per preparar-lo només hem d'incorporar una lleugera quantitat de llet que taqui el cafè -d'aquí ve el seu nom en italià, macchiato, que vol dir 'tacat'. En un altre extrem tenim el desgraciat, que és un cafè descafeïnat, amb llet descremada i sacarina, per acabar-ho d'adobar.
Per als més llaminers, hi ha un dels cafès més deliciosos, que és el cafè bombó, amb llet condensada. Normalment, es posa primer la llet condensada i després s'hi afegeix el cafè. Una altra delícia és el cafè moca, que, a part de ser una varietat procedent d'Aràbia, també és un caputxino amb xocolata desfeta molt líquida, de vegades empolsat amb cacau o canyella per sobre. Se sol servir en un got de vidre de manera que es vegin els tres estrats: el cafè a sota, la xocolata al mig i a sobre de tot la llet escumosa. I amb aquesta delícia us deixem. Fins la setmana que ve, golafres!
CNL d'Osona
CNL d'