Tret de sortida de la campanya "A l'abril, cada paraula val per mil" del CNL d'Osona

Difusió, Ús professional

“A l'abril cada paraula val per mil" és una activitat que ha dut a terme el Centre de Normalització Lingüística d'Osona des del 2013 amb l'objectiu de fer visible la llengua al carrer, és a dir, posar la llengua a l'aparador de les botigues. Aquest objectiu s'aconsegueix mitjançant l'edició d'uns cartells que expliquen de manera clara i abreujada algun aspecte interessant, curiós i destacable de la llengua.

Després de deu anys, en l'edició de 2023, l'onzena, ens proposem estendre la campanya a més municipis de la comarca d'Osona i fer-la més participativa a partir d'un concurs.

Mantenint l'objectiu essencial de la campanya "A l'abril cada paraula val per mil" de fer lluir la llengua als aparadors de les botigues d'Osona durant el mes d'abril, en aquesta ocasió ens proposem tornar a visibilitzar la riquesa lingüística del català mitjançant frases fetes amb el verb FER, un verb que cada vegada perd més terreny. Per això els cartells d'enguany contindran expressions de sentit figurat amb el verb FER relacionades amb el comerç (fer el pes, fer l'agost, etc.), amb la intenció que la ciutadania prengui consciència del patrimoni lingüístic de què disposem per expressar-nos de molt diverses maneres.

Volem també que les persones que aprenen català participin més activament en el concurs que proposem que descobreixin aquestes expressions i que les puguin incorporar en la seva parla, en el seu procés d'aprenentatge de la llengua.

Com cada any, la campanya s'associa a un concurs participatiu en el qual cal destacar la col·laboració del Consell Comarcal d'Osona en tots els premis: un primer premi d'un val de 200 euros de Vic Comerç, dos vals de 100 euros també de Vic Comerç, un val de 100 euros de Comerç Manlleu, un val de 100 euros de Comerç Torelló i un val de 50 euros de Comerç Osona. De la mateixa manera la col·laboració de les associacions de comerciants de Manlleu , Torelló i Vic és vital per poder gestionar el repartiment dels cartells i la informació entre els seus associats. Igualment, molts ajuntaments d'Osona també participen en la campanya de manera activa repartint els cartells als comerços dels seus municipis.

Pel que fa al concurs, s'hi podrà participar de l'11 al 30 d'abril a través de la butlleta per imprimir que trobareu al blog "A l'abril cada paraula val per mil" ,i que es podrà dipositar a les bústies del serveis del CNL d’Osona o bé a través del formulari en línia del mateix blog, que s’activarà a partir de l’11 d’abril.

Però també hi podreu participar i guanyar un premi diferent a través de la web d'El 9 Nou que cada dia publicarà un formulari per poder participar en el concurs.

Vols compartir aquesta notícia?