El CNL de Lleida fa jugar la llengua

Cursos de català

L'equip de Normalització Lingüística acomiada el curs amb jocs i Llenguaferits per als seus alumnes, parelles lingüístiques i usuaris

Ahir al vespre el CNL de Lleida va celebrar la cloenda del curs 22-23 amb un acte doble al Cafè del Teatre de l'Escorxador. Per començar, l'espai exterior de la sala va transformar-se en una espècie de ludoteca amb parades i espais destinats a tot un florilegi de jocs de taula en català. D'aquesta manera, alumnes, voluntaris, aprenents i d'altres usuaris del CNL van reblar l'aprenentatge de la llengua catalana posant-ne a prova el vessant lúdic amb jocs de paraules i de llengua en general. Així mateix, els tècnics del Centre van dinamitzar una sessió de jocs tradicionals, alguns dels quals, sorprenentment, eren coneguts pels alumnes de tots els continents, a vegades amb lleugeres modificacions, a vegades del tot idèntics. El que sí que els distingia n'era, és clar, el nom. Així, tota la família del CNL va aprendre el nom de la xarranca o de la baldufa en àrab, castellà, romanès o amazic. Finalment, diversos grups d'alumnes explicaven jocs tradicionals dels seus països respectius.

La segona part de la festa va transcórrer dins del Cafè, on va tenir lloc una xerrada sobre les circumstàncies i les vicissituds de llengües de tot arreu que comparteixen una característica: la minorització; és a dir, el fet de no poder desenvolupar-se amb normalitat en totes les parcel·les de la societat a què pertanyen. Un altre tret que també comparteixen totes plegades és el perill que corren: l'extinció. Algunes s'hi troben més a prop i d'altres més lluny, però totes en senten l'amenaça sobrevolant-los. La conferència va anar a càrrec del duet Llenguaferits, conformat pels lingüistes i escriptors Jessica Neuquelman i David Vila, sabadellenc aquest i francesa aquella, els quals van tranquil·litzar-nos assegurant que el català està lluny de patir el pitjor que pot succeir a una llengua minoritzada, encara que van alertar-nos que se li atansen certs perills. Ambdós conferenciants van explicar-se molt amenament, amb tocs d'humor i curiositats lingüístiques que van convertir la sessió en un col·loqui molt agradable per als oients.

L'acte va acabar-se amb una ballada al so de bona part de les cançons que el CNL de Lleida ha glossat i punxat a la secció Discotecat del programa Un Dia Més de Jordi Sebastià, a Ua1 Lleida Ràdio. Mentre la música sonava, la directora del Centre va desitjar sort a tot l'alumnat per als exàmens que tindran d'aquí a deu dies i va acomiadar tots els usuaris fins al curs que ve.

Vols compartir aquesta notícia?