El CNL de Lleida celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna

Cursos de català, Cursos de català, Activitats complementàries

El Museu de Lleida va acollir ahir l’acte del DILM que va organitzar el Servei Local de Català de Lleida i que se centrava en dites i refranys del món sobre el curs de l'any

Ahir, dia 22 de novembre, va celebrar-se l’acte central del DILM. Enguany s'anomenava "El curs de l’any", i alumnes, professors, voluntaris i aprenents del VXL van participar-hi presentant refranys o dites en la seva llengua materna i explicant-ne el significat en català. En total, van ser una vintena que van fer sentir llengües com el wòlof, el guaraní, el quítxua, l’armeni, l’eslovè, el portuguès, el romanès, el rus, el castellà i el català. L’acte es va acabar amb un joc entre tots els assistents, els quals havien d’aparellar principis i finals de refranys en diversos idiomes que havien proposat els mateixos alumnes en una activitat de classe prèvia.

El DILM, des que es va instaurar l’any 2000, sempre ha estat un motiu de celebració important al CPNL, el qual vol recordar i reforçar el valor que té cada llengua del món, independentment del nombre de parlants o l’oficialitat que se li atorgui. La llengua materna és un patrimoni preciós que cadascú porta dins. Tanmateix, si no s’utilitza amb normalitat, es pot acabar perdent. En aquest sentit, les dades són reveladores: de mitjana, desapareix una llengua cada dues setmanes, i amb ella, tot un patrimoni cultural. Cal vetllar perquè el món multicultural i globalitzat en què vivim sigui tolerant i divers. 

Finalment, el CNL de Lleida vol agrair al Museu de Lleida l’acollida de l’acte d’enguany, que és el primer que s’ha pogut celebrar amb normalitat després de la pandèmia.

Vols compartir aquesta notícia?