Promoció de l'ús

Juguem amb les paraules

Aquest any ens ha portat una sorpresa: l'esclat dels jocs lingüístics. Aquesta afició ha vingut de bracet del Paraulògic, el joc creat per l'equip de RodaMots que es va convertir en tot un fenomen de masses.

I una cosa porta l'altra: el WordleCat (que ja existia en anglès), i el clàssic Scrabble, que gràcies a la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) és tot un fenomen a Catalunya. En aquests apunts us recomanem uns quants jocs lingüístics perquè us acompanyin durant l'estiu. Se us ocorre alguna cosa millor que un joc lingüístic ben refugiats de la calor?

I també, us convidem a visitar els jocs lingüístics del CNL L'Heura que tenim penjats a la nostra pàgina web.

  • Paraulògic

    El joc és molt senzill: cada dia hi ha una combinació de 7 lletres. Es tracta de trobar paraules que es puguin formar amb aquestes 7 lletres, sempre que hi aparegui la del centre, que és obligatòria.

    Les paraules han de tenir un mínim de 3 lletres i les lletres es poden repetir. Cada combinació conté almenys un mot amb totes les set lletres del dia. És el que en diem un tuti. A mesura que fem paraules obtenim puntuació que ens farà pujar de nivell. També sabrem quantes paraules en total i hi ha i el nombre de tutis.

    Totes les paraules possibles són al DIEC, al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, les definicions de les quals apareixen cada vegada que escrivim un mot que hi és. A més a més, si hi trobeu a faltar alguna paraula podeu fer arribar els vostres suggeriments a l'adreça observacions.paraulogic@iec.cat

    El Paraulògic va ser creat per Rodamots i s'allotja al web de Vilaweb.

    Podeu seguir el Paraulògic a Twitter, o a Instagram.

  • WordleCat

    Josh Wardle, un enginyer de programari de Brooklyn va crear un joc d'endevinalles només per a la seva parella, una amant dels jocs de paraules. El va anomenar Wordle, una barreja del seu cognom i word, paraula, en anglès.

    El joc consisteix a endevinar -com a màxim en sis intents- una paraula de cinc lletres, que canvia cada dia i que s'escull aleatòriament. Per jugar-hi només cal introduir una paraula de cinc lletres i clicar enviar. Després de cada intent es marcaran en color verd les lletres que són a la paraula amagada en la posició en què les has escrit, en taronja les lletres que formen part de la paraula però haurien de ser en una altra posició i en negre les que no surten a la paraula amagada.

    El Wordle original, en anglès, està allotjat al web del New York Times. Al Wordle ara s'hi pot jugar en un munt de llengües, entre les quals, en català.

     

  • Scrabble

    Originalment, l'Scrabble és un joc de tauler lingüístic. L'objectiu és acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella de 15×15 caselles fent servir fitxes individuals que s'agafen aleatòriament d'un saquet. Cada fitxa té un valor determinat i algunes parts del tauler multipliquen aquest valor, o el valor total de la paraula formada. Guanya la persona que, en haver-se acabat les fitxes, suma més puntuació.

    Jugar a Scrabble és tot un món, fins i tot se'n fan tornejos. A Catalunya tenim la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC), una entitat sense ànim de lucre que facilita la creació de nous clubs de Scrabble als diversos pobles i ciutats d'arreu dels Països Catalans. Es va crear el 19 de juliol de 2009.

    Si volteu pel web de la FISC, veureu el munt d'activitats que organitzen.

     

Última actualització: 28/07/22