TOTES I TOTS

Socioeconòmic

Criteris lingüístics per a la no discriminació per raó de genere. Nova guia d'usos no sexistes en el llenguatge.

Els últims anys hem viscut una constant reivindicació del llenguatge políticament correcte i una lluita permanent per evitar usos sexistes en tot tipus de documents. Se’ns ha bombardejat des de tots els àmbits amb la necessitat d’utilitzar termes no marcats, dobles formes i estructures que no discriminin per raó de sexe.

És importantíssim que en els usos lingüístics de les empreses es permeti la correcta visualització de la dona i que sempre que es pugui es facin servir fórmules lliures de matisos discriminadors, però sempre sense perdre el sentit comú.

La progressiva incorporació de la dona en àmbits laborals i socials en els quals no era present ha augmentat la tendència a relacionar el concepte gènere amb el concepte sexe, però no podem perdre de vista que aquesta relació no és certa. Cal tenir present que el català, com moltes altres llengües, té el masculí, tant en singular com en plural, com a categoria gramatical no marcada i, per tant, aglutinadora.

Quan existeixen formes no marcades naturals i habituals (tothom, professorat, ciutadania, etc.) cal usar-les en detriment del masculí; si l’ús únic del masculí pot comportar la no visualització de la dona, per exemple en salutacions, cal emprar dobles formes; en cap cas, però, hem de forçar innecessàriament el text fins a fer-lo rebuscat, complex i sovint ridícul.

L’aparició de la nova Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat de Catalunya ens aporta una nova visió, més realista i pràctica, d’aquest aspecte, ja que estableix normes clares i racionals, posa seny i ens torna a tots i totes al sentit comú.

Podeu consultar la guia a www.gencat.cat/llengua/usosnosexistes

Vols compartir aquesta publicació?