Bota, passa, llança... i gol

Esports

Tornem cap al Complex Esportiu de Sant Narcís, aquesta vegada per veure jugar el nostre equip d'handbol de 1a Catalana. 

Tornem cap al Complex Esportiu de Sant Narcís, aquesta vegada per veure jugar el nostre equip d'handbol de 1a Catalana. Hem de recordar sempre que el nom d'aquest esport s'ha adaptat al català des de la forma en anglès però amb pronúncia catalana: la h és muda (no aspirada) i la síl·laba tònica és "bol".

L'handbol de set és la modalitat habitual, tot i que existeix una modalitat poc practicada que es juga amb 11 jugadors i la variant moderna de l'handbol platja.

Amb el servei inicial (mai saque ni sacada) s'inicia el joc, que a base de jugades i passades ha d'acabar amb un llançament a porteria i, amb sort, en gol. La defensa contraria intentarà evitar-lo i recuperar la pilota. Quan un jugador està en possessió de la pilota, l'ha de passar o fer-la botar, per evitar que l'àrbitre li xiuli passes.

L'handbol és un esport que permet molt el contacte físic, però sempre dins d'uns límits. No estan permeses les empentes ni el contacte no frontal, que es castiguen amb un cop franc o, si és una clara ocasió de gol, amb penal (no penalti) o llançament de set metres. Si la falta és greu, el jugador pot rebre una targeta groga d'amonestació i, si reincideix, veurà la vermella, d'expulsió. Des del 2016, també es pot ensenyar una targeta blava, que significa la desqualificació i un informe de l'àrbitre, que pot suposar la suspensió del jugador per diversos partits.

A diferència de l'hoquei o el rugbi als jugadors no els calen mesures especials de protecció, tot i que és habitual l'ús de turmelleres i canelleres, per evitar esquinços.

Lèxic extret del Diccionari d'handbol (TERMCAT)

Llengua · Poesia · Llibre

Per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna, el Dia Mundial de la Poesia i Sant Jordi-Dia Mundial del Llibre, el CNL de Girona, el Amics de la Unesco i els Serveis Territorials del Departament de Cultura organitzen diversos actes del 18 de febrer al 23 d'abril.

www.cpnl.cat/llenguapoesiallibre

Vols compartir aquesta publicació?