DE CAP A L’AIGUA

Esports

S'acosta l'estiu i cada dia ve més de gust anar a fer unes quantes piscines. Així que, agafem el banyador, el casquet, els taps per a les orelles i el barnús, i de cap a l'aigua.

S'acosta l'estiu i cada dia ve més de gust anar a fer unes quantes piscines. Així que, agafem el banyador, el casquet, els taps per a les orelles i el barnús, i de cap a l'aigua.

Nedar és un esport complet i molt saludable però hem de procurar ser rigurosos amb el lèxic específic de la natació. D'entrada, quan ens tirem al vas de la piscina disposats a menjar-nos el carrer ràpid (o el lent), podem triar entre quatre tipus de batuda: el crol, la braça, l'esquena (que no espatlla) i la papallona. Triem el que triem, hem de procurar seguir les línies de fons que ens marcaran el camí i evitaran xocs amb la surada.

Deu, vint, trenta piscines, quantes serem capaços de fer-ne? Alguns llisquen a l'aigua com dofins, d'altres, feines tenim a surar i mirar de no anar a parar al fons. Els cursets i els monitors ens poden ajudar a millorar, a capbusar-nos millor, a inspirar i expirar correctament l'aire i, per als més petits, sempre queda el recurs dels braçals, els xurros, els vuits o, en cas extrem, d'agafar-se a l'escaleta.

Però tots, grans i petits, bons i mals nedadors, podem passar-nos-ho molt bé dins l'aigua i marxar cap al vestidor cansats, contents i una mica més atlètics.

Lèxic extret del fullet De cap a l'aigua, del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Caldes de Montbui.

 
 

Ja ho diu la frase feta, nedar i guardar la roba. Però nedar segurs i no ofegar-nos. Ni a la piscina ni quan escrivim un text. Teniu dubtes? No esteu segurs que allò que heu escrit és correcte?  Sabeu que el CNL de Girona ofereix un servei gratuït d'assessorament lingüístic adreçat a particulars, empreses i organitzacions? Us podem revisar textos breus (fins a quatre pàgines): cartes, rètols, fullets informatius... Feu-nos-els arribar per correu electrònic a assessorament.girona(ELIMINAR)@cpnl.cat i us els retornarem amb marques de correcció perquè pugueu veure què hem canviat.

Vols compartir aquesta publicació?