JOC, SET I PARTIT

Esports

Avui toca parlar de tennis, que des de ja fa un temps podem escriure indiferentment amb una o dues enes: tenis.

Avui toca parlar de tennis, que des de ja fa un temps podem escriure indiferentment amb una o dues enes: tenis.

Estem en ple període de tornejos ATP; ja s'han jugat el Barcelona Open Banc de Sabadell i  el Masters 1000 de Roma, Roland Garros està acabant i Wimbledon és a tocar. Així doncs, aquests propers mesos parlarem i sentirem parlar molt de tenis, però cal que ho fem amb propietat, amb les formes correctes i amb l'ortografia adequada.

Quina emoció un 40-30 amb punt o pilota de joc, o un 30-40, amb punt o pilota de trencament. I si a sobre hi ha punt o pilota de set, no podem perdre detall de la pista. Imagineu la situació: punt o pilota de partit, moment crucial, i el jugador amb el servei aconsegueix un ace o punt directe. Què més es pot demanar d'un espectacle esportiu?

I és que si el tenis ha aconseguit les quotes de popularitat que té actualment, és en bona mesura per la gran diversitat de cops possibles, que el fan impredictible i molt atractiu. Un bon passing shot, una volea liftada, una mitja volea (botepronto), un lob, un globus, una esmaixada, quantes jugades que ens pot oferir un bon jugador, o una bona jugadora.

A la pista ens fixem en els jugadors, però hi ha altres personatges sense els quals el partit no es podria jugar: els àrbitres o jutges i els aplegapilotes o recollidors de pilotes. L'arbitre de cadira és el principal però la feina dels àrbitres de falta de peu, de línia central, de línia de fons, de línia de servei o de xarxa és tant o més important que la del principal. Sense jutge de xarxa, per exemple, seria molt complicat veure alguns dels lets que es produeixen en un partit.

Arriba l'estiu, deixem de banda alguna de les obligacions de la resta de l'any, el dia és llarg i tenim més temps. Podem dedicar més hores a passejar o a fer esport, podem jugar a tennis. I també podem aprofitar el temps per millorar el nostre català. La plataforma Parla.cat ens ofereix la possibilitat de treballar al nostre ritme, amb cursos gratuïts de tots els nivells de català, des de Bàsic 1 (A2) a Suficiència 3 (C1). I a partir de setembre podeu inscriure-us als cursos de pagament, amb tutor i certificat oficial. Però si preferiu fer cursos presencials, al Centre de Normalització Lingüística de Girona (www.cpnl.cat/girona) segur que hi trobareu el més adequat a les vostres necessitats.

Des del CNL de Girona volem desitjar un molt bon estiu a tots el socis i sòcies del GEIEG.

Vols compartir aquesta publicació?