ATRAPA LA FALTA

Socioeconòmic

Març 2016

Des del CNL de Girona volem aportar el nostre granet de sorra a la sensibilització d'empresaris i comerciants amb el concurs Atrapa la falta. L'objectiu d'aquesta actuació és recollir el major nombre de fotografies d'errades gramaticals trobades al carrer per conscienciar de la importància d'escriure correctament i d'evitar les faltes d'ortografia, del paper que té la llengua en la imatge d'una empresa, d'una marca o un producte i sobre l'efecte negatiu de les incorreccions lingüístiques.

Si veus una errada ortogràfica en un rètol al carrer, et fa mal d'ulls?

Que l'excel·lència lingüística és un factor essencial en la qualitat del servei de qualsevol empresa és un fet indiscutible, que ja hem abordat diverses vegades des d'aquestes pàgines. No obstant aquesta certesa, encara és massa freqüent trobar errades gramaticals, de vegades molt importants, en rètols, cartells, senyals, cartes o menús.

Algunes vegades es deuen a deixadesa per part del redactor, però en moltíssimes ocasions la causa és el desconeixement de la norma i dels recursos de què disposem per evitar cometre errors. Fer una consulta al diccionari, a Optimot o al Centre de Normalització Lingüística (CNL) és molt fàcil i evita que l'establiment faci el ridícul públicament.

A la xarxa podem trobar diverses pàgines i blogs que recullen aquestes faltes. Alguns amb gràcia i ironia, d'altres amb més mala intenció, tots pretenen el mateix: fer públics els errors per evitar-ne d'altres. Caterrades, Lletres ferides, Hortografia o Fortografies són algunes de les pàgines dedicades a aquesta tasca.

Sensibilitzar la ciutadania en general, i els empresaris i comerciants en particular, de la importància de la qualitat lingüística en la retolació pública és fonamental per evitar el progressiu deteriorament de la nostra llengua.

Des del CNL de Girona hi volem aportar el nostre granet de sorra amb la segona edició del concurs de fotografia per Instagram Atrapa la falta. L'objectiu d'aquesta actuació és recollir el major nombre de fotografies d'errades gramaticals trobades al carrer per conscienciar de la importància d'escriure correctament i d'evitar les faltes d'ortografia, del paper que té la llengua en la imatge d'una empresa, d'una marca o un producte i sobre l'efecte negatiu de les incorreccions lingüístiques.

Des del 7 de març passat fins al 24 d'abril tothom hi pot participar i optar a interessants premis cedits per empreses i establiments turístics a través del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. A la pàgina www.cpnl.cat/concurs s'hi pot trobar tota la informació i les bases del concurs.

Vols compartir aquesta publicació?