NO PLAQUEM EL CATALÀ

Esports

En el número anterior ens en vam anar a la muntanya per parlar de lèxic dels esports d'hivern; ara tornem a la ciutat per anar cap al complex exportiu de Palau Sacosta i parlar de rugbi.

En el número anterior ens en vam anar a la muntanya per parlar de lèxic dels esports d'hivern; ara tornem a la ciutat per anar cap al complex exportiu de Palau Sacosta i parlar de rugbi.

Segons una dita britànica el futbol és un joc de cavallers jugat per pinxos i el rugbi és un joc de pinxos jugat per cavallers. No sé si sempre és veritat però el que és segur és que aquest esport té un seguit de caraterístiques que el fan força especial. D'una banda el famós tercer temps, tradició per la qual després d'acabar el partit els jugadors de tots dos equips es troben per compartir una beguda, generalment cervesa. Però també és especial el respecte cap a l'àrbitre, o l'àrbitra si és una dona. És molt poc freqüent que un jugador protesti les seves decisions, encara que el resultat sigui un assaig o marca discutible.

Per aconseguir un assaig cal fer un toc amb la pilota al terreny d'assaig, entre la línia del mateix nom i la línia de pilota morta. Als 5 punts que val, se n'hi poden sumar dos més si el jugador és capaç de fer passar la pilota entre pals en el xut de transformació o, simplement, transformació.

Tot bon jugador ha de tenir molta cura de no caure en alguna de les situacions penalitzades pel reglament; no s'hi val cometre fora de joc o orsai, ni avant, ni obstruccions. I si vol fer un bon placatge o retenció cal que el faci sempre de la cintura cap avall. Si incompleix el reglament l'àrbitre li pot assenyalar melé ordenada i serà el mig melé qui hagi de fer la introducció de la pilota. També es pot posar la pilota en moviment a través d'un xut de càstig o amb joc a la mà.

Sobretot cal vigilar que ni la pilota ni el jugador que la té sobrepassi  la línia de toc (línia lateral). En aquest cas el jutge de toc aixecarà el banderó i marcarà toc o tuixa.

Lèxic extret del Diccionari de rugbi [en línia]. TERMCAT.

I amb el partit acabat, cap al tercer temps. Quin gran invent aquest, sembla mentida que no es pugui exportar cap a d'altres esports. Tots els jugadors junts, comentant el partit, rient i bevent (si pot ser cervesa, millor). Però, ja heu mirat bé tota la retolació del bar? Potser hi trobeu alguna errada lingüística. Si ho feu, no la deixeu escapar, fotografieu-la i envieu-la al concurs "Atrapa la falta" del Centre de Normalització Lingüística de Girona (CNL). Des del dia 7 de març fins al 10 d'abril, podeu compartir a Instagram les fotografies de faltes que hàgiu trobat, amb les etiquetes #atrapalafalta i la de la població on l'heu trobada. El CNL de Girona, amb l'objectiu de sensibilitzar la població de la importància d'escriure correctament i del paper decisiu que té la llengua a l'hora d'oferir una determinada imatge de qualitat, posa en marxa la segona edició d'aquest concurs amb interessantíssims premis; perquè us en feu una idea, en l'edició anterior els guanyadors se'n va endur una GoPro, entrades de teatre, una nit d'allotjament en una casa rural, sortides en caiac, rutes en bicicleta... A la pàgina web www.cpnl.cat/girona hi trobareu tota la informació sobre aquest concurs i les bases de participació.

Vols compartir aquesta publicació?