EL CATALÀ SE’N VA A ESQUIAR

Esports

Amb aquest article iniciem la col·laboració amb el Butlletí del GEIEG. Cada número inlclourà un text sobre terminologia específica d'alguna de les seccions del club, a més d'informació diversa sobre l'activitat del CNL de Girona.

Amb aquest article iniciem una col·laboració entre el GEIEG i el Centre de Normalització Lingüística de Girona per tal d'apropar la terminologia específica de l'esport a tots els socis i sòcies de l'entitat. A cada número del butlletí hi trobareu un text amb paraules que s'usen en algun dels diversos esports dels quals el Grup té secció. Les formes correctes en català estaran en negreta i al costat, entre parèntesis i en cursiva, les que de vegades utilitzem però que hauríem de mirar d'evitar. Al final de cada article hi trobareu, també, informacions útils relacionades amb la llengua catalana, el seu aprenentage i el seu ús.

Començarem pels esports d'hivern (esquí i surf de neu) aprofitant que la temporada ja s'ha iniciat i molts de nosaltres ja passem els caps de setmana a les pistes del Pirineu o de més enllà.

Quan decidiu anar a una pista d'esquí ho podeu fer per moltes raons; potser voleu, simplement, passejar i gaudir de l'aire net de l'alta muntanya o, més habitualment, practicar algun dels esports d'hivern, que amb els anys han anat evolucionant i s'han anat sofisticant.

Els uns voldreu practicar l'esquí i  els altres el surf de neu (snowboard). Per a aquests, les estacions ja estan preparant els parcs de neu (snowpark) i les zones de surf d'estil lliure (freestyle), tant en la modalitat de mig tub (halfpipe) com en la de rampa de salt (big jump).

Si us decanteu per l'esquí alpí, el primer que haureu de fer és utilitzar algun dels remuntadors (remontes) per arribar a la capçalera de les pistes. En alguns casos seran telecadires o teleselles (telesillas) i en d'altres teleesquís o telearrossegadors (telearrastres). Si teniu petits a la família, recordeu que totes les estacions tenen ja teleesquís infantils (telebabys).

I quan sigueu a dalt de tot, vinga, pista avall. El més novells vigileu de fer una bona cunya o angle, i tots claveu bé els cantells (cantos) per controlar els esquís. Ah! I no us oblideu, abans de començar, de comprar el preceptiu forfet o abonament (forfait).

Al final de la jornada ve el temps de relax, el postesquí (aprés-ski), moment de posar-nos els descans o descansos i passejar per l'estació o anar a fer un mos per recuperar forces, mentre les Ratracs deixen les pistes com noves per al proper dia. Això sí, sempre que usem aquest nom  per referir-nos a aquesta màquina trepitjaneu o eruga ho hem de fer en majúscula perquè és una denominació comercial acceptada pel Centre de Terminologia de la Llengua Catalana (TERMCAT)  www.termcat.cat.

I entre esquiada i esquiada, què us semblaria ajudar a algú que começa a parlar el català a fer-ho amb més fluïdesa? O si sou vosaltres qui esteu començant, no agrairíeu que algú us donés un cop de mà?

Coneixeu el Voluntariat per la Llengua? És un programa que forma parelles lingüístiques entre una persona catalanoparlant i una que està aprenent la llengua, i es troben per conversar en català. Només heu de dedicar-hi una hora setmanal durant 10 setmanes.

El 2015 el VxL ha arribat a les 100.000 parelles a tot Catalunya.

Ens trobaràs a www.cpnl.cat/vxlgirona , al 972 22 06 63 o al carrer dels Ciutadans, 18 de Girona

Vols compartir aquesta publicació?