L’ÚS HABITUAL DEL CATALÀ A LES PIMES

Socioeconòmic

Setembre 2014

El català manté una gran vitalitat a les petites i mitjanes empreses, segons un estudi publicat per la Direcció General de Política Lingüística i PIMEC.

A principis del 2014 PIMEC i la Direcció General de Política Lingüística van fer públic l'estudi "L'ús habitual del català ales pimes", elaborat al llarg del 2012 a partir de les enquestes que es van passar a 525 empreses, que ocupen uns 14.500 treballadors. Es van enquestar autònoms (16,3%), microempreses (25,3%), petites empreses (34,5%) i mitjanes empreses (23,9%), de tot Catalunya.

De l'estudi se'n desprenen diverses conclusions que en general mostren una gran vitalitat del català en el sector empresarial, almenys en les petites i mitjanes empreses, que no hem d'oblidar que representen un alt percentatge de tot el sistema empresarial del nostre país.

L'anàlisi global per al conjunt de Catalunya ens indica que pel que fa a l'atenció oral, en un 60% dels casos s'utilitza la mateixa llengua que el client, en un 29% s'opta pel català i en un 7% per atendre sistemàticament en castellà. Si tenim en compte la llengua en què s'atén d'entrada per telèfon trobem que un 66,7% d'empreses opten pel català enfront d'un 17,9% que ho fan pel castellà, un 2,7% per altres llengües i un 12,8% que no tenen criteris lingüístics establerts.

Si passem a les comunicacions escrites, un 67,3% d'empreses les fan  almenys en català i aquest percentatge augmenta fins al 86,7% si el client els demana de rebre-les en català. Per destinataris, el percentatge més alt correspon a les comunicacions internes (69,7%), seguit de les adreçades a proveïdors (57,9%) i finalment les que s'envien als clients (57,2%).

Finalment, un 75,8% de les empreses enquestades valoren el coneixement del català en la incorporació i promoció del personal que atén el públic; un 46% com a requisit i un 29,8% com a mèrit.

Hi ha encara dues dades més prou rellevants: un 53% de les empreses té versió en català de la seva pàgina web, mentre que un 34,8% no en té i un 11,9% no té web; i un 65,4% dels empresaris enquestats consideren que utilitzar el català té avantatges per a l'empresa.

Vols compartir aquesta publicació?