ENQUESTA D’USOS LINGÜÍSTICS A LA POBLACIÓ DE CATALUNYA. LA LLENGUA AL CENTRE DE TREBALL

Socioeconòmic

Març 2015

L'enquesta d'usos lingüístics que s'ha publicat aquest 2014 indica que en el 45,5% de centres de treball el català és la llengua més freqüent.

L'any passat (2014) es va publicar l'Enquesta d'usos lingüístics a la població de Catalunya 2013 (EULP-2013), que forma part del Programa anual d'actuació estadística oficial de la Generalitat de Catalunya. L'EULP-2013 és la tercera edició de l'Estadística d'usos lingüístics a Catalunya, que ja s'havia realitzat els anys 2003 i 2008. Per a l'edició del 2013 es va utilitzar per primera vegada Internet per a la tasca de recollida de dades.

Es tracta d'una mostra teòrica de 7.500 individus amb un error de l'1,16% feta a tot Catalunya, amb l'objectiu d'obtenir informació sobre els coneixements de llengües, però també de conèixer les actituds lingüístiques de la població i les seves opinions sobre l'ús del català.

Dels resultats globals a tot Catalunya en podem destacar que la capacitat de parlar i llegir el català creix i se situa en un 80,4% i un 82,4%, respectivament, mentre que la capacitat d'entendre'l i escriure'l baixen lleugerament respecte del 2008 (94,3% contra 94,6% i 60,4% contra 61,8%, respectivament).

L'enquesta també mostra que el català es manté estable com a llengua habitual (55,1% de la població), malgrat els canvis demogràfics que ha sofert Catalunya en la primera dècada del segle XXI. Gairebé 3 milions de persones que no tenien el català com a llengua inicial el saben parlar i n'hi ha més de 600.000 que ja el tenen com a llengua habitual.

Finalment, pel que fa a dades globals, veiem que el procés de transmissió lingüística intergeneracional, aspecte clau per al manteniment d'una llengua, és de 6,2 punts favorable al català. És a dir, hi ha un 6,2% més de persones que transmeten el català als seus fills que no pas els que l'han rebut dels seus pares.

El català als centres de treball

Centrant-nos en els usos professionals del català, l'enquesta revela que és la llengua més freqüent en els centres de treball. Concretament en un 45,5%  el català és la llengua més freqüent, en contra d'un 42,5% del castellà, un 8,2% d'ambdues llengües i un poc significatiu 3,3% d'altres llengües.

Gairebé un 40% dels treballadors usen el català com a llengua d'atenció inicial al públic, mentre que un 39,6% opten pel castellà i un 5,6% per altres llengües. Si ens centrem en l'atenció a usuaris o clients de Catalunya el percentatge d'ús del català augmenta fins al 63,6%.

Fixant-nos només en les comarques gironines veurem que els percentatges d'ús del català encara augmenten més: el català és la llengua més freqüent en un 65,3% d'empreses i el castellà en un 21%. A més, els ciutadants de les comarques gironines usen el català en un 48,4% en les relacions amb el gran comerç per un 33,6% a tot Catalunya. I en el petit comerç, el percentatge a Girona és d'un 57,6% i d'un 39,1% a tot Catalunya.

Així, doncs, l'enquesta ens mostra que l'ús del català es manté a tot el país malgrat els canvis demogràfics i socials dels darrers anys, tot i que encara hi ha un alt percentatge d'àmbits on la nostra llengua és massa poc present.

Vols compartir aquesta publicació?