TERMINOLOGIA DEL FINANÇAMENT COL·LECTIU (CROWDFUNDING)

Socioeconòmic

Setembre 2015

El Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT) ha començat a normalitzar la terminologia bàsica del finançament col·lectiu.

En aquests moments econòmicament difícils per a les empreses i sobretot per als emprenedors que volen tirar endavant projectes nous, les plataformes web ofereixen l'oportunitat d'arribar a molts usuaris de manera ràpida i, sobretot, sense cost. Aprofitant aquesta conjuntura han aparegut a la xarxa nombroses pàgines de finançament col·lectiu, crowdfunding en la seva forma anglesa.

Ens trobem doncs que molts projectes socials, empresarials o culturals es financen gràcies a les aportacions individuals de moltes persones, que poden o no rebre una compensació en forma de recompensa a canvi de les seves donacions.

Aquesta nova fórmula de finançar projectes ha creat, a la vegada, la necessitat d'una nova terminologia per definir els conceptes que li són propis. Així, si el finançament no comporta cap contraprestació, parlarem de finançament col·lectiu de donació o de microdonació. Si, per contra, els participants reben algun tipus de recompensa, hem de parlar de finançament col·lectiu amb recompensa o de micromecenatge. Finalment, si els participants en lloc d'una recompensa reben accions o entren a participar en els beneficis empresarials futurs, haurem de dir-ne finançament col·lectiu de préstec. Així doncs, si volem ser precisos haurem d'evitar el terme micromecenatge si els usuaris no reben a canvi cap tipus de contraprestació.

El Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT), amb l'assessorament d'especialistes d'Acció, agència per a la competitivitat de l'empresa, adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, està treballant per normalitzar aquests i d'altres termes relacionats amb aquest sistema de finançament alternatiu. Properament es podran consultar els resultats al Cercaterm, a http://www.termcat.cat/.

Vols compartir aquesta publicació?