OPTIMOT, UNA BONA EINA LINGÜÍSTICA PER A L'EMPRESA

Socioeconòmic

Setembre 2013

Optimot és un servei gratuït de consultes lingüístiques per internet, que facilita millorar la qualitat lingüística en l'activitat empresarial.

En aquesta secció hem parlat en més d'una ocasió de la importància que té la qualitat lingüística en la imatge de l'empresa. Un bon domini de la llengua ens garanteix la creació de textos clars, correctes i entenedors. Sempre se'ns presenten, però, dubtes i inseguretats que cal aclarir. Els serveis de català del Consorci per a la Normalització Lingüística ens ofereixen ajuda per resoldre aquestes qüestions, però des de fa uns anys disposem d'una nova eina molt interessant per garantir una bona qualitat en la llengua de la nostra empresa: Optimot.

Optimot és un cercador, tipus Google, que permet de trobar de forma ràpida i senzilla la resposta als dubtes més habituals en l'ús del català. Permet fer cerques genèriques, amb l'opció bàsica, però també es poden establir diversos paràmetres per acotar-les més. Des de la pantalla d'inici es pot optar per cercar conjugacions verbals, fer cerques per frase exacta o buscar l'equivalència castellà-català. Amb l'opció de cerca avançada les possibilitats d'ajustar encara més la resposta creixen molt.

Ofereix, a més, la possibilitat de rebre atenció personalitzada, per telèfon o per correu electrònic, sempre que l'usuari es registri abans.

Les fonts que forneixen Optimot són:

  • Diccionari de la llengua catalana (Institut d'Estudis Catalans)
  • Diccionaris castellà-català i català-castellà d'Enciclopèdia Catalana
  • Fitxes d'Optimot (per resoldre dubtes lingüístics freqüents)
  • Diccionaris terminològics del TERMCAT (Centre de Terminologia de Catalunya)
  • Col·lecció "Criteris Lingüístics" de la Direcció General de Política Lingüística (monogràfics sobre convencions de la llengua i qüestions d'estil)
  • Verbs conjugats de la Gramàtica de la llengua catalana de l'IEC
  • Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya
  • Nomenclàtor de toponímia de la Catalunya del Nord

Amb tota aquesta informació Optimot ens permet resoldre dubtes sobre ortografia, morfologia, sintaxi, lèxic, convencions gràfiques, toponímia, aspectes de redacció o criteris lingüístics.

Des de fa un any, també funciona el blog d'Optimot, amb informacions sobre aspectes que ofereixen dubtes, novetats del cercador i informació sobre el funcionament d'Optimot.

Globalment doncs, estem davant d'una eina excel·lent, que val la pena tenir a preferits i consultar sempre que calgui redactar un text, ja que ens resoldrà la majoria de dubtes que se'ns puguin plantejar.

Vols compartir aquesta publicació?