El Voluntariat per la llengua, el català i les entitats de Molins de Rei

Voluntariat per la llengua

Passada la pandèmia, es recupera la participació de les associacions per promoure l'ús del català

Aquest any fa 20 anys que el Consorci per a la Normalització Lingüística va posar en marxa el programa del Voluntariat per la llengua (VxL) com a reforç pràctic per a l'aprenentatge oral del català i com a activitat d'integració per a persones vingudes de fora de Catalunya.

El Servei Local de Català (SLC) de Molins de Rei va organitzar la primera edició del VxL el novembre del 2003 i en aquell moment ja va comptar amb la col·laboració de diverses entitats: Centre Excursionista Molins de Rei (CEM), Grup Teatre Caràtula, Agrupament Escolta Jaume Vicens Vives, Plataforma per la Llengua-CAL, Colla Castellera Matossers de Molins de Rei, Associació Amics del Museu, Creu Roja, Agrupació Folklòrica Molins de Rei i Esplai l'Agrupa. Posteriorment s'hi van afegir el Foment Cultural i Artístic, la Unió de Botiguers, la Colla Gegantera de Molins de Rei, els Amics del Camell, la Joventut Catòlica-la Peni, Mots i Més a Molins Club de Scrabble, Quòdlibet Grup Coral i les associacions de veïns dels barris Riera Bonet, Bonavista-el Mas, les Conserves i el Canal. Gràcies a la seva col·laboració, al llarg d'aquests 20 anys s'han pogut organitzar activitats de tota mena per tal d'aconseguir l'objectiu principal del VxL: que la persona que aprèn a parlar en català incorpori l'ús d'aquesta llengua en qualsevol situació.

Actualment, 113 establiments comercials de Molins de Rei col·laboren amb el VxL per tal que també des de les botigues es pugui ajudar a agafar confiança i seguretat a l'hora d'utilitzar el català. A més, el CEM, el Teatre de la Peni, el Cineclub Hal 2002, la Colla Castellera Matossers de Molins de Rei i Molins Comerç han renovat el seu compromís amb el SLC de Molins de Rei per facilitar a les persones participants del VxL i als alumnes de català que assisteixin a les seves activitats. La millor garantia perquè el català sigui una llengua d'ús habitual és que es faci possible des de tots els àmbits.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?