Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 60 - Octubre de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
XALEM
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus organitza aquest trimestre un programa d'activitats culturals i de coneixement de l'entorn, totes gratuïtes, per afavorir l'ús del català fora de l'aula entre les persones que l'estan aprenent. S'han dissenyat com a complement als cursos de català que organitza i, com que es tracta d'activitats de caràcter lúdic, s'han agrupat sota el nom de Xalem.

 
Llegir més
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
EL VXL, AL MUSEU DE REUS
 

Aquesta tardor el Museu d'Art i Història de Reus contribuirà a difondre el programa Voluntariat per la llengua (VxL) entre els seus visitants.

D'una banda, fins al 29 d'octubre s'hi podrà veure l'exposició "Quan parles fas màgia", una mostra que explica quins són els pilars bàsics d'aquest programa de foment de l'ús del català.

D'altra banda, el 18 d'octubre a les 19 h acollirà la presentació de les parelles lingüístiques constituïdes aquest primer trimestre del curs 2022-2023 a Reus. Els assistents, a més de rebre les indicacions del programa i el material complementari, tindran l'oportunitat de descobrir alguns dels espais més reservats del Museu.

Pel que fa a Cambrils, la presentació de parelles participants en el VxL serà el 26 d’octubre a les 17.30 h al Centre Cultural.

 
NOUS ESTABLIMENTS COL·LABORADORS
 

La llista d'establiments col·laboradors del programa Voluntariat per la llengua continua creixent. Les darreres incorporacions han estat, a Reus, la Llibreria Domingo, el bar La Tartana i la xarcuteria El Punt del Gla, aquests dos últims situats al Mercat del Carrilet. Al Priorat, s'hi han sumat Lo Refugi de Cornudella de Montsant i l'Agrobotiga d'Ulldemolins.

Els establiments col·laboradors són espais reals i segurs on els aprenents de català poden practicar la llengua d'una manera natural i relaxada gràcies a l'atenció i al compromís dels propietaris i treballadors d'aquests negocis. Podeu consultar la llista de tots els establiments a www.vxl.cat/establiments.

 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
SI TRONA... ÉS QUE SANT PERE CANVIA ELS MOBLES
 

Darrerament els fenòmens meteorològics són els protagonistes de moltes notícies. Segurament encara recordeu les fortes calamarsades o pedregades que hi ha hagut perquè la calamarsa o la pedra que ha caigut era de dimensions poc usuals.

Si sou de mal dormir, potser també heu vist en directe algunes tempestes (no tormentes) elèctriques. I si no, a les xarxes socials sempre podeu recuperar imatges de mànegues o trombes que sovint es formen sobre el mar.

I és que al final, després de veure les conseqüències d'alguns xàfecs, és a dir, de pluges de molta intensitat, que sant Pere canviï els mobles de lloc, expressió sinònima de tronar, potser és un mal... menor.

 
 
UNA CRISI CLIMÀTICA I MOLTS PROBLEMES MEDIAMBIENTALS
 

Les conseqüències de la crisi (sense essa final si és singular) climàtica són cada vegada més palpables. L'abocament massiu de residus a l'atmosfera (paraula plana que cal pronunciar com a tal) o l'escalfament (no calentament) global són alguns exemples que afecten greument el medi ambient. Preservar oceans i boscos, doncs, és molt important ja que són embornals, és a dir, elements que absorbeixen i eliminen contaminants atmosfèrics.

Prendre consciència dels problemes ambientals o mediambientals (no medioambientals) és una qüestió molt actual; en aquest sentit, alguns canvis com els dels hàbits alimentaris (no alimenticis), entre d'altres, podrien ajudar a contaminar menys.

 
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
BON INICI DE CURS!
 

Els dies 21 i 22 de setembre van començar les classes del primer trimestre del curs acadèmic 2022-2023 al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus amb xifres esplèndides: 970 alumnes s'han inscrit als 49 cursos generals dels diferents nivells que s'imparteixen a Reus, Cambrils, Falset i l’Hospitalet de l'Infant.

D’aquests 49 cursos, 37 són presencials i 12, en línia. Pel que fa als nivells, els cursos van des de l'Ep! Escolta i Parla, per a persones no alfabetitzades, fins al nivell superior (C2).

Bon inici de curs a tothom!

 
 
AUGMENTA L'OFERTA DE CURSOS DE CATALÀ AL BAIX CAMP
 

Entre setembre i novembre, gràcies al finançament de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus podrà oferir 10 cursos presencials més de nivell inicial i bàsic.

Aquests cursos es duran a terme a diverses localitats del Baix Camp: Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, Riudoms, Prades i Montbrió del Camp. L'últim nucli de població que començarà un curs amb aquest finançament especial serà Miami.

 

 
 
DE L'AULA AL CARRER
 

“De l'aula al carrer” és un programa que es desenvoluparà aquesta tardor al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus i també en altres centres d’arreu de Catalunya de manera experimental.

El seu objectiu és augmentar l'ús del català dels alumnes fora de l'aula. Amb aquesta finalitat s’impartiran unes sessions en què els participants descobriran estratègies per mantenir el català en les interaccions quotidianes i per incrementar l'ús diari de la llengua d'acord amb el seu nivell de coneixements.

 

 
NOVES EDICIONS DEL SEMINARI DE LLENGUATGE NO SEXISTA
 

El 4 i l'11 de novembre el Servei Comarcal de Català del Priorat oferirà un seminari web de llenguatge no sexista per a personal del Consell Comarcal del Priorat i dels ajuntaments de la comarca. El 25 de novembre el Servei Comarcal de Català del Baix Camp també farà una sessió d'aquest seminari per a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, però de manera presencial.

En tots dos casos, es tractaran alguns dels criteris i dels recursos que cal tenir presents a l'hora de fomentar un llenguatge més inclusiu per garantir el tracte igualitari i no discriminatori en l'àmbit administratiu.

 
 
 
SESSIONS DE SENSIBILITZACIÓ A FALSET I REUS
 

Aquest mes d'octubre s'han fet dues sessions de sensibilització: el Servei Comarcal de Català del Priorat, de bracet amb l'Ajuntament de Falset, n'ha organitzat una per als comerciants de la zona i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus juntament amb la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus n'ha impulsat una altra adreçada al voluntariat de Protecció Civil de la ciutat.

En totes dues, un missatge comú: d'entrada, en català, i si l'interlocutor ens entén, encara que no hi parli, continuem en català.
 

 
 
TORNA EL PROGRAMA 'ESPURNES... DE LLENGUA'
 

El programa Espurnes... de llengua ha tornat aquest setembre a Ràdio Cambrils, Ràdio l'Hospitalet de l'Infant i Ràdio la Selva. És un espai quinzenal en què es tracten qüestions i recursos de llengua.

Jenina Cases, del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, s'encarrega de l'edició de l'Hospitalet de l'Infant i de la Selva del Camp. Aquests programes s'emeten els dilluns a les 12 h i els dimarts a les 11.45 h respectivament. En el cas de Ràdio Cambrils, se n’ocupa Helena Martínez-Ferreruela, del Servei Local de Català de Cambrils, i s'emet els dimarts a les 12.30 h.

Trobareu els darrers pòdcasts en aquest enllaç.

 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
TOTJOC, TOT PER JUGAR EN CATALÀ
 

Deu anys després de posar en marxa el programa "I tu, jugues en català?", el Consorci per a la Normalització Lingüística decideix continuar apostant fort per la promoció del joc i la joguina en català i en renova imatge i nom: ara s'anomena Totjoc.

 
Llegir més
 
 
L'ALTAVEU
 
 
COMENÇA EL CURS...
 

Tot just després de les primeres classes, alguns alumnes de Reus ens expliquen per què s’han inscrit i com els va l’inici de curs.

 
Llegir més
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
ORALITAT
 

Oralitat és un portal educatiu gratuït per aprendre a parlar en públic, que apropa els coneixements sobre l'ensenyament de les habilitats orals a la comunitat educativa a través de vídeos breus i propostes d'activitats.

S'hi ofereixen dos cursos en línia: Aprèn a Parlar en Públic, amb vídeos sobre la construcció del discurs o sobre com emprar la veu, i Presenta Oralment un Treball Acadèmic, amb consells pràctics per preparar una presentació oral.

En aquest portal també hi trobareu la Caixa d'eines, amb idees per incorporar les habilitats orals a l'aula; la Maleta d'experiències, en què els docents comparteixen activitats efectives per fomentar les habilitats orals, i tot d'altres recursos.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
ELS OCELLS DEL MÓN
 

Amb la publicació del Diccionari dels ocells del món en línia, ja és possible trobar en un mateix recopilatori els noms de totes les espècies d'ocells del món en català.

L'obra aplega 11.166 fitxes terminològiques relatives a les espècies d'ocells, algunes d'il·lustrades, que inclouen una denominació comuna catalana, els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i el nom científic de l'espècie. N’hi ha que també contenen notes amb més informació relativa al terme (espècies extintes, antropònims o topònims poc coneguts que formen part del nom específic de les denominacions catalanes d'algunes espècies, adjectius relacionats amb els trets morfològics, etc.).

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024