Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 59 - Juny de 2022
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
REFRESQUEM EL CATALÀ!
 

Amb aquest títol estiuenc us convidem a un munt d'activitats que podeu fer aquest estiu per practicar el català, xalar, millorar el vostre nivell o preparar-vos per al futur.

Feu-hi un cop d'ull. Us hi esperem!
 

 
Llegir més
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
TORNA EL CINC A LA FIRA!
 

Per segon any consecutiu, els dijous de juliol i agost a les 18 h podrem gaudir del Cicle Infantil de Cinema en Català a la Fira Centre Comercial per només 2 €. Es projectaran, en aquest ordre, Dos col·legues i la gran bèstia, Trash, La Klara i el Nadal a la granja, Kikoriki: Déjà-Vu, ¡Canta 2!, Ainbo: La guerrera de l'Amazones, Buscant la màgica Doremi i Llunàtics. Consulteu la programació.

 
 
UN TRIVIAL DE GABRIEL FERRATER
 

Com us vam anunciar a l'últim número de la Falca, enguany des del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus hem fet diverses activitats per commemorar l'Any Ferrater amb l'alumnat. La cirereta, aquest final de curs, és un joc apte per a tots els públics per conèixer més curiositats sobre l'intel·lectual reusenc. Hi voleu jugar? Podeu fer-ho des d’aquest enllaç.
 

 
 
L'ATENCIÓ AL PÚBLIC, EN CATALÀ
 

Aquest semestre el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha organitzat 5 sessions de sensibilització adreçades al personal de l'Ajuntament de Reus, al del Consell Comarcal del Baix Camp i ajuntaments de la comarca i també a monitors del Pla Educatiu d'Entorn de Reus.

Unes 80 persones han reflexionat sobre el seu comportament lingüístic a la feina i han recordat que el català és la llengua pròpia de l'administració a Catalunya i la llengua d'acollida, i que com a treballadors públics han d'utilitzar el català d'entrada i sempre que l'interlocutor els comprengui.

Si la vostra organització té interès en aquesta formació, feu-nos-ho saber a assessoramentreus@cpnl.cat.

 
ELS PLAU, UNA EINA PER MILLORAR LA QUALITAT DE LES COMUNICACIONS
 

Els plans d'autonomia lingüística (PLAU) s'adrecen a persones amb responsabilitat en la redacció de textos i en la comunicació oral o escrita d'una organització amb l'objectiu de millorar la qualitat de les seves comunicacions i assolir autonomia lingüística.

Recentment el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus ha ofert aquesta modalitat d'acompanyament lingüístic personalitzat de 5 hores de durada a diversos usuaris d'entitats i associacions, com la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia i l'Associació d'Alzheimer de Reus i el Baix Camp, i a personal dels consells comarcals del Priorat i del Baix Camp.

En aquest enllaç trobareu més informació sobre els PLAU.

 
 
 
VISITES A ESTABLIMENTS DE RESTAURACIÓ A CAMBRILS
 

El mes de maig, el Servei de Català de Cambrils va iniciar un seguit de visites als establiments de restauració de la zona del port.

Aquesta iniciativa respon a una actuació de dinamització del sector que s'allargarà fins al mes d'octubre. D'una banda, hi ha la intenció de fer una anàlisi de l'ús del català tant en l'atenció al públic com en la retolació i, de l'altra, la voluntat d'oferir als establiments els serveis d'assessorament que els calguin.   

 
 
"COMERÇOS APRENENTS"
 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és facilitar l'aprenentatge i l'ús del català a través de 10 sessions in situ de 15 minuts amb material adaptat a establiments regentats per estrangers amb pocs coneixements de llengua i sense possibilitats d'assistir a cursos.

Així s'estimula que l'atenció al client pugui ser en català, ja que després les persones que atenen el públic són capaces de comprendre i reproduir, en català, expressions bàsiques i específiques del seu lloc de treball.

Un total de 13 persones de 5 establiments reusencs han seguit les sessions fins ara i aquest juliol s’estendran a més comerços. Mireu què ens en diuen els participants en aquest vídeo.

 
 
 
L'ALTAVEU
 
 
DE GUIES PER FALSET
 

Els alumnes del curs oral de català Ep! Escolta i Parla! ens ensenyen el seus racons preferits de Falset. I ho fan en català!

 
Llegir més
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
L'OPTIMOT, ESSENCIAL
 

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) ha creat, en el marc del Pla Ofercat, un senzill tutorial de l'Optimot per promoure aquest cercador lingüístic entre paradistes dels mercats de Reus i altres comerços.

L'Optimot és un cercador que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana, per mitjà del qual es poden consultar de manera integrada diferents fonts. L'objectiu principal d'aquesta eina essencial és garantir la qualitat lingüística mitjançant la unificació de criteris i fomentar l'autonomia. A més del vídeo que ha elaborat el CNL, podeu consultar aquest altre tutorial, més extens.

I si l'Optimot no resol el vostre dubte, recordeu que teniu a la vostra disposició el servei de revisió de textos del CNL. Podeu consultar-ne les condicions en aquest enllaç.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
APRENDRE CATALÀ AMB MÚSICA
 

Al canal de Spotify del Consorci per a la Normalització Lingüística trobareu la llista musical "Comencem. Bàsic 1", que està integrada per 45 temes, amb estructures lingüístiques i vocabulari indicats per a aquest nivell.

Aquesta és la primera d'una nova sèrie de llistes pensades com a eina pedagògica complementària per poder treballar a les aules els continguts de cada curs. L’objectiu és publicar-ne un total de sis, per acompanyar els aprenents en els nivells bàsic i elemental.
 

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
COMPENDIUM.CAT, EL NOU PORTAL DE RECURSOS DE LLENGUATGE JURÍDIC
 

Compendium.cat és un nou portal de recursos de llenguatge jurídic català. S'hi poden consultar manuals de redacció i d'estil, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics, models de documents jurídics i administratius, notícies, etc.

El portal, un projecte del Consell de l'Advocacia Catalana que rep el suport d'institucions catalanes i andorranes, és útil tant per als professionals i estudiants d’aquest àmbit com per als professionals de la llengua. També pot resultar una bona eina de consulta per al personal administratiu que hagi de redactar documents especialitzats.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
EL LÈXIC DE L'OLIVERA, L'OLIVA I L'OLI A LA DOP SIURANA
 

El lèxic de l'olivera, l'oliva i l'oli a la DOP Siurana és un rigorós estudi de Roger Roig sobre aquest camp semàntic a les comarques que formen part de la DOP Siurana. El treball, que té també un alt valor etnològic, destaca pel vessant lingüístic, perquè recull quins termes es fan servir en cadascun dels territoris, l'evolució dels mots des de la forma llatina i la realització fonètica. A partir d'enquestes, s'ha fet el buidatge no només del lèxic general, sinó també de tecnicismes, locucions i frases fetes.

L'estudi, impulsat pel Consell Regulador de la DOP Siurana, és ben viu, perquè és obert a noves paraules o expressions que s'hi puguin incorporar.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
MÉS ESTABLIMENTS COL·LABORADORS
 

La llista d'establiments col·laboradors del programa Voluntariat per la llengua segueix creixent i durant aquesta primavera s'hi han sumat, a Reus, Cal Serret, Lima & Mango, Oxygen Gastrobar i el Centre d'Idiomes Attic. A Cornudella de Montsant, fruit dels contactes per donar a conèixer el Servei Comarcal de Català del Priorat, s'hi han sumat Ca la Magdalena, el Celler Cooperatiu de Cornudella i l'Agrobotiga de l'Agrícola i Secció de Crèdit Comarcal del Priorat, SCCL.

Els establiments col·laboradors són espais reals i segurs on els aprenents de llengua catalana poden practicar d'una manera natural i relaxada gràcies a l'atenció i al compromís dels propietaris i treballadors d'aquests negocis.

Podeu consultar la llista de tots els establiments a www.vxl.cat/establiments.

 
 
COMPLICITATS MÀGIQUES
 

A banda dels establiments, el Voluntariat per la llengua (VxL) compta amb una xarxa d'entitats col·laboradores que hi donen suport i que enriqueixen les trobades de les parelles lingüístiques. En aquest sentit, durant el 2022 s'ha adherit al programa l'Associació Gosar Poder, que al maig va proposar als participants en el VxL una ruta literària sobre el poeta reusenc Gabriel Ferrater.

D'altra banda, han renovat l'acord de col·laboració l'Associació de Concerts de Reus i l'Orfeó Reusenc. A través de l'Associació de Concerts els participants en el VxL, els quals disposen d'un carnet que els identifica, han tingut l'oportunitat d'assistir a un concert de música clàssica, i l'Orfeó Reusenc els ofereix un 20 % de descompte en el preu de les entrades.

Descobriu tots els avantatges del carnet a www.vxl.cat/carnet.

 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
PACTE NACIONAL PER LA LLENGUA: PARTICIPEU-HI!
 

Coneixeu l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana? Sabeu que s’ha obert un procés participatiu per fer aportacions amb l’objectiu de millorar la situació de la llengua catalana en tots els àmbits? Us ho expliquem tot.

 
Llegir més
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024