Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 55 - Abril de 2021
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
COMENCEM NOVA ÈPOCA!
 

Ens plau presentar-vos el primer número de la nova època de la Falca, que després de 54 números es converteix en un butlletí electrònic.

 
Llegir més
 
 
L'ESPECIAL
 
 
EL 2020 EN XIFRES
 

Tota la feina que hem fet l’any 2020 al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus en només dos minuts.

 
Llegir més
 
 
ACLARIM-HO
 
 
EN LÍNIA MÉS QUE MAI
 

La covid-19 ha canviat la nostra manera de treballar, d'estudiar, de fer formació... Ara fem més activitat en línia, és a dir, per mitjà d'Internet. De fet, la formació en línia ha augmentat i pot ser que seguim cursos en línia i que per això fem dictats en línia i necessitem utilitzar diccionaris en línia.

Però no tot és feina o formació. També fem tràmits en línia o busquem jocs en línia. Si ja tenim l'equivalent en català, doncs, el que hem d'intentar evitar és el terme en anglès online.

 
 
SEMINARIS WEB PER A TOTS ELS GUSTOS
 

Seguint amb la formació en línia, és possible que darrerament hàgim assistit a algun seminari web. Aquest tipus de seminari, accessible en línia, es pot seguir en directe o en diferit a través d'un web. També en podem dir seminari en línia, però no webinar ni webinari.

Durant la primera onada de la pandèmia, sobretot si estàvem tancats a casa, o teletreballant, els seminaris web van ser una eina molt útil per formar-nos i per posar-nos al dia en l'ús de noves aplicacions. A més, com que són de temàtica diversa, s'han convertit en una manera ben còmoda d'aprendre coses noves des de casa.

 
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
L'EXPOSICIÓ "QUAN PARLES FAS MÀGIA" RECORRE EL BAIX CAMP I EL PRIORAT
 

La nova campanya del Voluntariat per la llengua utilitza la màgia com a metàfora i presenta una imatge renovada del programa.

 
Llegir més
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
NOUS CURSOS
 

Aquest abril el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus continua centrant la seva oferta formativa en cursos virtuals (amb classes síncrones impartides per un professor o professora) i en cursos en línia (en què l'alumnat decideix l'horari per treballar i té el suport d'un tutor o tutora). En concret s'han organitzat 34 cursos als quals s'han matriculat 570 alumnes.

Esperem que passat l'estiu la situació sanitària hagi millorat i es puguin tornar a oferir cursos presencials al costat dels cursos per Internet, que també tenen un públic important.

 
 
"PARLA'M EN CATALÀ" AL COMERÇ
 

El 2020 el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus va presentar la campanya “Parla'm en català” per sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que creuen que no el parlen. També pretenia animar els que l'entenen o l'estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català.

Ara es reprèn la campanya i s’exposen els cartells als locals de l'Ajuntament de Reus i a botigues, comerços i els Mercats de Reus, com una acció de sensibilització del Pla Ofercat.

A més, a la tardor s’enregistraran nous testimonis gràcies novament a la col·laboració de la Casa d'Oficis de Mas Carandell.

 
 
FACEBOOK DEL SERVEI COMARCAL DE CATALÀ DEL BAIX CAMP
 

El Servei Comarcal de Català del Baix Camp ha estrenat una pàgina a Facebook amb l’objectiu de donar més visibilitat a les activitats que s'organitzen fora de Reus, especialment als municipis amb menys pes demogràfic. Així es pretén informar les administracions i la població de la comarca amb continguts d'abast més local.

Aquesta pàgina complementa les que el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ja té en funcionament a Facebook (@cnlreus, on es tracten notícies generals del Baix Camp i el Priorat, i @vxl.cat, centrada en el Voluntariat per la llengua) i els perfils @cnlreus a Instagram i a Twitter, que sumen en conjunt més de 4.000 seguidors.

 
EL 'CINC CÈNTIMS DE LLENGUA', ARA ELECTRÒNIC
 

El full Cinc cèntims de llengua canvia de format i a partir del número 130 s'ha convertit en un butlletí electrònic. L'objectiu és el mateix: promoure l'ús del català en el comerç, i per això conté comentaris lingüístics d'interès per als sectors econòmics.

Una altra novetat és que inclou un apartat per informar de les actuacions que emprendrà el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus arran dels resultats de l'estudi Ofercat Reus.

Aquest full lingüístic va néixer l'abril del 2002, a proposta del Col·legi d'Agents Comercials de Reus, i arriba a uns 1.500 destinataris del Baix Camp i el Priorat.

 
 
 
LLENGUATGE IGUALITARI A ULLDEMOLINS I A REUS
 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el CNL va organitzar diverses activitats relacionades amb el llenguatge igualitari i no sexista: d'una banda una xerrada a Ulldemolins conjuntament amb el Servei d'Atenció a la Dona del Consell Comarcal del Priorat, que va presentar el Protocol contra les agressions masclistes, i de l'altra dos seminaris web adreçats al personal de l'Ajuntament de Reus. Unes 50 persones van seguir aquestes xerrades.

 
 
"ARANÈS, L'OCCITÀ DE CATALUNYA"
 

L’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, que està produïda per la Direcció General de Política Lingüística i que té com a objectiu donar a conèixer les característiques i la realitat de la llengua aranesa, ha passat per Falset, Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant durant aquest hivern.

A Reus, coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, la Biblioteca Xavier Amorós, la Regidoria de Cultura i Política Lingüística i el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus van organitzar una actuació en línia de la cantant aranesa Alidé Sans.

 
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
MÉS RECURSOS DIDÀCTICS PER AL CURS EP! ESCOLTA I PARLA
 

El curs oral Ep! Escolta i Parla, adreçat a persones adultes no alfabetitzades o amb poc bagatge acadèmic, que no entenen ni parlen català o que coneixen només alfabets diferents del llatí, ha incorporat nous recursos didàctics.

L'objectiu és que els aprenents adquireixin la formació oral suficient per resoldre les necessitats bàsiques de comunicació en català més habituals en la vida quotidiana. El curs fa servir una metodologia significativa i comunicativa de gran dinamisme, amb activitats que demanen en tot moment participació i moviment.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
A L’OPTIMOT JA ES PODEN CONSULTAR SINÒNIMS I REMARQUES SOBRE FONÈTICA
 

El cercador de dubtes lingüístics Optimot ha incorporat una nova font a la seva base de dades: la segona edició del Diccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana, una millora que fa més útil aquesta eina. En fer una cerca, cal seleccionar el diccionari de sinònims a “Trieu el resultat per fonts”.

D'altra banda, també s'hi han inclòs fitxes amb informacions i remarques normatives fonètiques extretes de la Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana, publicada el 2019.

L'Optimot és un recurs viu que va evolucionant i, per tant, convé estar alerta de les novetats que presenta.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
L'ALTAVEU
 
 
LA NURIA I LA LAURA: UNA PARELLA LINGÜÍSTICA MÀGICA
 

No us perdeu el truc de màgia que la Laura fa per sorpresa a la seva parella lingüística. I és que, quan la Nuria i la Laura parlen, fan màgia...

 
Llegir més
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024