Consorci per a la Normalització Lingüística. 30 anys.
 
 
Butlletí 62 - Juny de 2023
 
CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura - 4a època
 
 




Notícies de llengua


 
 
EDICIONS ANTERIORS
Segueix-nos per    Twitter     Facebook     Instagram    
 
 
 
LA PORTADA
 
 
PROVEM-HO EN CATALÀ
 

Tant si el català ja és la vostra llengua com si l'heu apresa o l'esteu descobrint, la campanya “Provem-ho en català” vol proposar-vos petites rutines que us ajudaran a viure en català.

  • Proveu de començar la conversa en català quan no sapigueu la llengua de l'interlocutor. Si sap català, el parlarà i, si només l'entén, us comunicareu perfectament.
  • Proveu de mantenir-vos parlant en català encara que l'interlocutor no el parli. Segurament us entendrà i, si no, ja us ho dirà.
  • Proveu d'adreçar-vos a la gent jove i a la mainada en català. Tots el dominen.

Perquè en català tenim molt per parlar i molt per viure.

 
Llegir més
 
 
L'ALTAVEU
 
 
QUÈ M'AJUDA A APRENDRE CATALÀ?
 

Els alumnes de Cambrils i de l’Hospitalet de l’Infant ens expliquen tot el que els ajuda a aprendre català. I no, no són només les classes. Voleu saber què és?

 
Llegir més
 
 
VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA
 
 
MÉS PARELLES LINGÜÍSTIQUES A REUS I CAMBRILS
 

Aquesta primavera el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus ha posat en marxa una nova edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL). A Cambrils, les vuit noves parelles lingüístiques que s'hi han format es van conèixer el passat 15 de maig al Centre Cultural.

A Reus s'han constituït 24 noves parelles lingüístiques presencials i quatre de virtuals. Voluntaris i aprenents es van conèixer el dia 16 de maig al local dels Xiquets de Reus, entitat col·laboradora del VxL, que també ha ofert als participants del programa i a l'alumnat dels cursos de català la possibilitat de participar en un assaig de castells el dia 13 de juny perquè visquin de primera mà aquest fet cultural.

 
 
EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA SUMA COL·LABORADORS
 

Les darreres incorporacions a la xarxa d'establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua han estat, a Reus, Xocosave, MD Toiles Natur, Megarapid, Colmado Baró i Garola; a Cambrils, De l'Hort a l'Olla, Carlin Cambrils, Casa Sarrà i Celler Prim; a l'Hospitalet de l'Infant, bonÀrea, i a Cornudella de Montsant, el Celler Cooperatiu de Cornudella.

D'altra banda, també s'hi ha adherit el Casal de Cornudella, que serà un punt d'inscripció de nous usuaris i un espai de trobada per a les parelles lingüístiques, i el grup excursionista GATA, que a més de fomentar l'ús del català entre els socis prepararà una sortida a l'any especialment pensada per a alumnes, voluntaris i aprenents.

 
 
 
L'ESPECIAL
 
 
ACABEM EL CURS!
 

Aquest any acadèmic el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus ha organitzat 151 cursos amb 3.193 inscrits a Falset, l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Reus i en diverses localitats del Baix Camp com Mont-roig, la Selva del Camp, Riudecanyes, Riudoms, Montbrió i Prades. I encara hi hem de sumar els intensius d'estiu.

Enhorabona a tots els participants. Això s'ha de celebrar!

 
Llegir més
 
 
NOTÍCIES BREUS
 
 
INICIALS I BÀSICS D'ESTIU
 

A finals de juny s'obriran les inscripcions als cursos de català d'estiu, que seran de dilluns a dijous al matí del 3 al 26 de juliol.

Si la inscripció es vol fer presencialment, en el cas de Reus cal demanar cita a partir del dia 12 de juny a reus@cpnl.cat o al 977 12 88 61 per inscriure's els dies 27 i 28 de juny de 9 a 13.30 h. En el cas de Cambrils, les inscripcions seran al Servei Local de Català, al Centre Cultural, aquests mateixos dies, sense cita, de 9.30 a 13.30 h.

També hi ha l'opció d'inscriure's en línia a cpnl.cat/inscripcions.

En total s'ofereixen 10 cursos de nivell inicial i bàsic i 240 places.

 
 
BOTIGUEJA I PARLA EN CATALÀ
 

Els alumnes del Servei Comarcal de Català del Priorat i els aprenents del Voluntariat per la llengua a la comarca han participat entre maig i juny en el projecte "Botigueja i parla en català", un joc de pistes que els ha portat a 18 botigues de Falset per practicar-hi la llengua. L'objectiu és donar a conèixer el comerç local a les persones nouvingudes i evidenciar que es pot comprar i vendre en català encara que el client el parli amb dificultats.

El premi d'aquest joc de pistes que recorrerà el teixit comercial de Falset serà un lot de productes cedits per les mateixes botigues participants. 

 
 
PARLEM MÉS EN CATALÀ
 

Per aconseguir que augmentin les converses en català no n'hi ha prou a fer cursos, sinó que cal que els catalanoparlants reflexionin sobre els seus comportaments lingüístics i, si cal, que els modifiquin. Això és el que hem fet al Taller d'assertivitat lingüística que aquest juny s'ha organitzat a Reus en el marc del Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i al Baix Penedès i en les sessions de sensibilització per a les monitores de menjador de l'Escola Joan Miró de Miami o per als sanitaris del CAP Sant Pere de Reus que es van dur a terme entre abril i maig.

 
JOC EN 10, EL CONCURS DE TUTORIALS DE JOCS DE TAULA EN CATALÀ
 

El 26 de maig, amb motiu del Dia Internacional del Joc, es van donar a conèixer els guanyadors del Joc en 10, el concurs de tutorials de jocs de taula en català. El primer premi va ser per a Víctor Farradellas pel tutorial Molt soroll per un rei, de l'editorial Snafu; el segon premi va ser per a Àlex Moré, per Vip rip, de la casa Zombie Paella, i el tercer premi, atorgat per votació popular, va recaure en Josep M. Plana per Laberint màgic de Devir.

En aquesta segona edició del concurs Joc en 10 hi van participar 23 vídeos, amb tutorials de 20 jocs inclosos al catàleg Totjoc. Els videotutorials han tingut gairebé 4.500 visualitzacions en total.

 
 
 
ÉS ESTIU I TORNA EL CINC
 

La Fira i Cines Axion faran possible que, del 6 de juliol al 31 d'agost, hi hagi una pel·lícula infantil en català cada dijous, a les 18.30 h, a un preu de 3 €. Així doncs, el Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) torna aquest estiu a Reus amb 9 projeccions que inclouen des de Tadeu Jones 3: La taula maragda fins a Super Mario Bros: La pel·lícula passant per Minions: L'origen de Gru.

Podeu consultar la programació completa del CINC en aquest enllaç.

 
 
NOUS VÍDEOS DE LA FILÒLOGA DE GUÀRDIA
 

Coneixeu la Filòloga de Guàrdia? És el pseudònim d'Aida Roca, que es dedica a la divulgació de la llengua catalana. Des del maig podeu consultar els seus vídeos sobre pel·lícules i sèries en català, creadors de continguts a les xarxes o actituds lingüístiques, entre d'altres, que els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona han impulsat en el marc del Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès.

Podeu seguir la Filòloga de Guàrdia als seus canals de YouTube, Twitter, Instagram o TikTok, on també ha col·laborat amb altres divulgadors com Adrià Martínez (@joaprenccatala) o Fran Tudela (@cabrafotuda).

 

 
 
 
ACLARIM-HO
 
 
LES GUARNICIONS DE LES CREPS I LES GOFRES
 

Amb la calor, ens refresquem amb un bon gelat. Si, a més, som persones llépoles, demanarem que al gelat ens hi afegeixin bocinets de xocolata o ametlles trossejades. És a dir, algun tipus de guarnició. Si es tracta de xocolata desfeta o de xarop, ens posaran una cobertura. En tot cas, el que no tindrà aquest gelat seran toppings (de l'anglès top, que indica la part superior), paraula que darrerament es veu escrita en molts rètols.

On també podem posar guarnicions i cobertures és damunt de les creps i les gofres (paraules femenines!). Si som poc amants del dolç, potser només ens en menjarem una, de gofra, i llavors s'escriurà amb una -a final.

 
 
COM ESCRIVIM I PRONUNCIEM 'ALCALDESSA'?
 

Les eleccions municipals han produït canvis en les alcaldies d'alguns consistoris. El que no ha canviat és la manera en què escrivim la majoria dels oficis femenins que acaben en -essa, com ara alcaldessa, paraula que hem de pronunciar amb essa sorda. Ara bé, pagesa, tot i que acaba amb un sufix similar, s'escriu amb una sola essa i, per tant, es pronuncia amb essa sonora.

D'altra banda, durant les setmanes de campanya electoral, hem sentit algunes sigles com CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) o PSC (Partit Socialista de Catalunya). Tant en un cas com en l'altre, hem de recordar que cal pronunciar la ce d'aquestes sigles amb el so corresponent en català.

 
 
 
EINES I RECURSOS
 
 
COM HO DIRIA
 

El portal Com ho diria, fundat per tres estudiants de Filologia Catalana, recull prop de 200 mots i expressions de l'argot juvenil del català col·loquial, amb la definició i exemples, i pretén esdevenir un recurs útil, ràpid i senzill per a tot tipus de públic a l'hora d'usar un mot del català estàndard equivalent a l'argot juvenil.

Compta amb un cercador bidireccional. Per tant es pot buscar un mot del català estàndard per obtenir-ne un d'equivalent de l'argot juvenil o, a l'inrevés, per obtenir paraules generacionalment menys marcades.

La materialització en format imprès d'aquest portal és el llibre Petem-ho!, un manual de català per a boomers i millennials.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
TOTS ELS RECURSOS, AL WEB DE L'IEC
 

L'Institut d’Estudis Catalans (IEC) posa a l'abast de tothom en una sola pàgina multitud de recursos en línia sobre llengua catalana. Hi destaquen els apartats de Gramàtiques i ortografia, Diccionaris i recursos lèxics en general, Recursos terminològics i neològics, i Recursos d'onomàstica, però també hi ha altres espais de consulta i d’aprenentatge sobre qualitat de la llengua.

Entre totes les obres digitalitzades i d'accés obert es poden consultar, per exemple, la Gramàtica de la llengua catalana, l'Ortografia catalana, el Diccionari de la llengua catalana, el Diccionari de sinònims, el Diccionari català-valencià-balear o el Nomenclàtor mundial.

 
 
MÉS INFORMACIÓ
 
 
 
 
Vols compartir aquest butlletí a les xarxes socials?
 
Twitter    Facebook
 
 
img
img
 
 
Info legal - Contacte
 
Butlletí enviat a {contactfield=email}. Si no voleu rebre més informació del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjans electrònics podeu modificar la vostra configuració de subscripció a les llistes del CPNL en aquest enllaç.
© Consorci per a la Normalització Lingüística 2024